Організаційний імпульс: чоловіча збірна України з волейболу досягла знакового успіху

04.07.2017
Організаційний імпульс: чоловіча збірна України з волейболу досягла знакового успіху

Чоловіча збірна України, в ролі дебютанта, виграла Євролігу. (Фото з сайта www.fvu.in.ua)

Упродовж тривалого часу харківський «Локомотив» поєднував у собі статус найсильнішого волейбольного клубу країни та виступав основою для національної чоловічої збірної.
 
Щоправда, продуктивно боротися на обидва фронти у «залізничників» виходило не завжди.
 
Більше того, за старого керівництва національної федерації волейболу не раз доводилося чути скарги харківських волейболістів на не надто велику увагу до збірної.
 
Однак із приходом до керма ФВУ Михайла Мельника ставлення до збірної змінилося кардинальним чином. Новий голова українського волейбольного господарства наголосив, що саме національна команда має стати візитною карткою вітчизняного волейболу.
 
Одним із перших важливих кроків, зроблених Михайлом Мельником на новому посту, стало включення наших обох національних збірних — жіночої та чоловічої — до складу учасників Євроліги.
 
У час, коли наші збірники «по старинці» грали лише матчі, пов’язані з чемпіонатами світу та Європи, провідні волейбольні країни планети жили іншим, не менш цікавим, життям, пов’язаним iз «галактикою» Світової ліги, котра за своєю суттю нагадує футбольну Лігу чемпіонів, тільки серед збірних.
 
Заявляючи нашу волейбольну команду на дебютний для неї розіграш Євроліги, навряд чи хтось у ФВУ сподівався за підсумками першого ж сезону виграти перепустку до Світової ліги.
 
Проте, що ближче підопічні Угіса Крастіньша наближалися до фінального поєдинку, все чіткіше окреслювалися контури найсильнішої ліги збірних світу.
 
Відтак на вирішальний поєдинок проти збірної Македонії — дворазового фіналіста Євроліги — наші збірники налаштовувалися як на останній бій.
 
Відзначимо, що, очоливши федерацію, Михайло Мельник вирішив кардинально змінити підхід до формування чоловічої збірної.
 
Так, на пост головного тренера запросили іноземця — латвійського наставника львівських «Кажанів» Угіса Крастіньша.
 
Ставку на «легіонерів» зробили й у питанні формування «основи» збірної.
 
І хоча миттєвого результату обрана стратегія не дала — українська збірна провалила відбір на чемпіонат світу-2018, довго все ж чекати плодів від Крастіньша та К° керівництву ФВУ також не довелося.
Спочатку «синьо-жовті» впевнено виграли груповий етап, суттєво випередивши збірні Данії, Угорщини та Ізраїлю. Після чого виграли й «фінал чотирьох» Євроліги.
 
У півфіналі в напруженому матчі підопічні Крастіньша здолали шведів — 3:2. 
 
А заключним словом українських волейболістів на турнірі стала перемога над македонцями — 3:1.
 
При цьому одразу троє наших співвітчизників –Клямар, Ковальчук та Дрозд — потрапили до символічної збірної «фіналу чотирьох».
 
Останнього на додачу назвали ще й найцінніших гравцем турніру. Додамо, що близькою до виграшу Євроліги є й наша жіноча збірна, котра, перегравши за сумою двох матчів іспанок, пробилася до фіналу змагань. 
 

ТАБЛО

Євроліга. Чоловіки. «Фінал чотирьох». Фінал. Україна — Македонія 3:1 (25:15, 25:22, 24:26, 25:13). Півфінал. Україна — Швеція — 3:2 (23:25 25:19, 25:16, 20:25, 18:16).