«Художники»-передвижники: хто і навіщо нагнав під Раду бронетехніки

04.07.2017
«Художники»-передвижники: хто і навіщо нагнав під Раду бронетехніки

(БТР та Дозор-Б на Грушевського (Андрій Ніцой))

Понеділок у столиці України видався «спекотним»: соцмережі миттю облетіла звістка про якісь незрозумілі маневри під Верховною Радою бронетехніки, яка з’явилася там о 7.10 ранку.
 
Кого охороняти чи «брати» збиралися вояки, залишалося лише здогадуватися, тим паче що пленарні засідання у нардепів мають розпочатися лише за тиждень? 
 
Несподіванкою ця екстраординарна подія виявилася й для директора Центру стратегічних розробок Андрія Ніцоя, котрий у «Фейсбуцi» досить саркастично написав:
 
«Щойно заїхала бронетехніка. До чого готуємося? Може, похвалитися виставковими зразками досягнень оборонпрому? Або проштовхнути русифікаторські закони про мову і про освіту? Або Банкова готує якийсь сюрприз?»
 
Дещо згодом у Міноборони пояснили журналістам, що бронетранспортери під Радою не їхні, а Національної гвардії України (НГУ).
 
Коли ж кореспондент «України молодої» звернувся до прес-секретаря Нацгвардії Вадима Голуба по коментар, той відповів, що вони ще не знають, чия це техніка.
 
Щоправда, згодом керівник прес-служби апарату ВРУ Ірина Кармелюк усіх заспокоїла, заявивши, що таким чином депутати планують ознайомитися з продукцією «Укроборонпрому»:
 
«Це виставка для учасників урочистого засідання, яке присвячене 20-річчю підписання Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО. Це наша вітчизняна техніка».
 
Але невже клерки із ВРУ не узгодили це питання з усіма силовими відомствами, щоб не ставити їх у незручне становище та не лякати людей облогою парламенту?
 
Тим паче, коли суспільство наелектризоване після нещодавної цілої низки цілеспрямованого винищення української військової еліти (у результаті терактів загинули полковник контрозвідки СБУ Юрій Возний у Костянтинівці, полковник ГРУ Міноборони України Максим Шаповал у Києві, полковник відділу контррозвідки донецького управління СБУ Олександр Хараберюш у Маріуполі).