З Ангелою в раю: перед виборами партія Меркель пообіцяла німцям ще краще життя

04.07.2017
Правлячі в Німеччині християнські партії ХДС/ХСС хочуть утриматися при владі, обіцяючи у своїх виборчих програмах підвищення безпеки в країні, повну зайнятість працездатного населення та податкові пільги.
 
Вибори до Бундестагу відбудуться 24 вересня, а офіційні виборчі програми ХДС та ХСС учора оприлюднили лідери обох партій — Ангела Меркель та Хорст Зеєгофер.
 
Німецькі ЗМІ повідомили про їхнi головні пункти напередодні ввечері. 
 
Християнські демократи обіцяють до 2025 року дати роботу всім, хто хоче працювати, тобто досягти повної зайнятості населення, що на практиці означатиме пониження безробіття до менш ніж 3%.
 
Хоча й теперішній рівень безробіття в Німеччині перебуває на рекордно низькому рівні в межах ЄС — лише 5,5%.
 
Виборча програма також обіцяє збільшити штат національної поліції — на 15 тисяч поліцейських, що має гарантувати внутрішню безпеку.
 
А гарантією зовнішньої має стати підвищення витрат на оборону до 2% від ВВП. Проти цього пункту протестують головні конкуренти правлячої коаліції — соціал-демократи. 
 
Населення може очікувати  на суттєве зменшення податків. Найвища ставка податку в розмірі 42% буде обов’язковою лише для осіб iз річним доходом вище 60 тис. євро, а не з 54 тис. євро, як тепер.
 
Програмою передбачено роздільну сплату податків чоловіком і дружиною та поступову ліквідацію так званого «солідарного податку» в розмірі 5,5%, який призначається на вирівнювання рівнів життя між західною частиною Німеччини і колиш­ньою Німецькою Демократичною Республікою.
 
Християнські демократи пропонують підтримку для молодих родин, передусім придбання першої квартири чи будинку.
 
Впродовж найближчих чотирьох років iз цією метою буде збудовано півтора мільйона нових помешкань.
 
Черговим приємним пунктом програми є повна комп’ютеризація шкіл, на що буде призначено п’ять мільярдів євро. 
 
У програмах обох партій немає суперечливих пунктів, які б викликали розбіжності між ними.
 
Не йдеться і словом про згадуване раніше обмеження річного прийому біженців не більше 200 тисяч, чого домагався баварський ХСС. 
 
Правлячий партійний тандем оприлюднив виборчі програми останнім. Соціал-демократи, «зелені» та ліві зробили це раніше.