У Нацгвардії запровадили інститут капеланства

05.07.2017
У Нацгвардії запровадили інститут капеланства

Капелани Нацгвардії на зборах у Золочеві. (Фото МВС України.)

Національна гвардія стала першим військовим формуванням України, де впровадили інститут капеланства, повідомляє МВС.
 
Окремі експерти наголошують, що військові капелани вже несуть слово Боже захисникам України в підрозідлах ЗСУ, мовляв, Нацгвардія не є першою. 
 
Утім у даному випадку йдеться не стільки про наявність капеланів у тому чи іншому військовому формуванні, як про існування чіткої структури (інституту) капеланства із умовами набору і проходження служби тощо. 
 
Зазначимо, що перші збори капеланів Нацгвардії розпочалися 3 липня у місті Золочів Львівської області і триватимуть до кінця тижня.
 
Цей факт і дав МВС привід для заяви про запрова­дження інституту капеланства вперше. Мовляв, інститут капеланства є «новинкою для України».
 
Тим більше що наразі вже 38 військових священиків підписали трудовий договір і є працівниками Нацгвардії МВС.
 
Отже, згідно з повідомленням МВС, священнослужителів, які претендують на посади капеланів у Нацгвардії, на зборах у Золочеві навчатимуть основ тактичної медицини, вони також візьмуть участь у заняттях із взаємодії психологів та капеланів під час виконання гвардійцями бойових завдань в екстремальних умовах. 
 
Цікаво, що, відповідно до визначених силовим відомством вимог, аби стати капеланом Нацгвардії, священики-претенденти мають вільно володіти українською мовою, а також мати певний стаж — кілька років служби у парафiї.
 
Також кандидати мають надати рекомендацію від духовного старшини.