«Українське питання» у Страсбурзі

05.07.2017
Європейський суд iз прав людини буквально «завалений» зверненнями з України: наразі у Страсбурзі розглядають чотири тисячі позовів громадян за подіями в анексованому Росією Криму та на Донбасі. 
 
При цьому, за словами уповноваженого Кабінету Міністрів у справах ЄСПЛ Івана Ліщини, «держава Україна приєдналася лише до 20 індивідуальних скарг» iз чотирьох тисяч.
 
Пан Ліщина також нагадує, що всі позови України проти Росії в Європейському суді об’єднані у дві справи — за подіями в Криму та на Донбасі.
 
Це було зроблено задля прискорення розгляду позовних заяв.
 
«У справі по Криму у нас заявлено 50 свідків. Для порівняння: у грузинській справі (проти Росії) їх було 16», — відзначив уповноважений в інтерв’ю газеті «Урядовий кур’єр».
Також Іван Ліщина наголошує, що в суді Україна наполягатиме на тому, що активна фаза захоплення Криму почалася ще в 2013 році.
 
За його словами, встановлено, що наприкінці 2013 року російські військові почали доставляти на пів­острів велику кількість техніки без згоди української сторони.
 
Нагадаємо, у червні 2017 року Європейський суд визнав прийнятність першого позову України до Росії щодо дій Москви в Криму в 2014 році.
 
Зокрема за фактами порушення прав людини на півострові.
 
Щодо Донбасу, то вражаючi цифри озвучив перший заступник міністра оборони України Іван Руснак під час 95-го семінару Роуза-Рота в Києві.
 
За його даними, загальні збитки через руйнування об’єктів інфраструктури на Донбасі внаслідок агресії Російської Федерації становлять близько 50 млрд. доларів.
 
«На сході України зруйновано об’єкти енергетичної, транспортної, соціальної та інших інфраструктур. Люди залишилися без робочих місць. За попередніми розрахунками, загальна сума прямих збитків України складає близько 50 млрд. доларів», — сказав пан Руснак.
 
І зазначив, що через ескалацію конфлікту на Донбасі погіршилась гуманітарна ситуація:
 
«Цивільне населення потребує першочергового вирішення питань щодо водо-, світло- та газопостачання, санітарного забезпечення і сприяння у дотриманні гігієни, продовольчої безпеки та харчування, забезпечення тимчасовим житлом, організації розміщення та медичного обслуговування».
 
Пан Руснак також нагадав, що з початку конфлікту на Донбасі «понад 2,7 тисячі військових загинули, понад 10 тисяч отримали поранення».