В Україні почала різко зростати вартість оренди землі

05.07.2017
Стартову річну орендну плату за користування земельними ділянками цього року визначили на рівні 7,26 відсотка від нормативної грошової оцінки земель.
 
У сумі це складало близько 23 мільйонів 106 тисяч гривень. У першому півріччі минулого року цей показник сягав дев’яти відсотків від нормативної грошової оцінки.
 
А протягом першого півріччя нинішнього року за результатами земельних торгів на аукціонах Держгеокадастру розмір орендної плати у середньому по Україні вдалося підвищити до 12,1 відсотка від нормативної грошової (загалом — до 38 мільйонів 472,5 тисячі гривень).
 
Офіційна статистика Держ­геокадастру засвідчила, що за шість місяців цього року територіальні органи на земельних торгах реалізували 614 прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності.
 
Загальна площа переданих в оренду ділянок склала  14,89 тисячі гектарів.
 
Найактивніше земельні аукціони проводилися у Чернігівській (83 земельні ділянки загальною площею 2 701,2 гектара), в Одеській (71 ділянка площею 1 784,3 гектара) та Черкаській (52 ділянки площею 397,05 гектара) областях.
 
Для порівняння: у першому півріччі 2016 року стартовий розмір річної орендної плати за продані на торгах земельні ділянки в середньому становив 7,23 відсотка від нормативної грошової оцінки, за результатами торгів — 9,97 відсотка.
 
У 2015 році стартова ставка складала в середньому 4 відсотки, за результатами торгів — 7.
 
Станом на 30 червня поточного року перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, права оренди на які можуть бути реалізовані на земельних торгах, включає 6 397 ділянок загальною площею 128 тисяч 4 гектара.
 
Кабінет Міністрів України 7 червня цього року ухвалив Стратегію вдосконалення управління у галузі використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпоряджання ними, згідно з якою введено уніфіковані правила при розпоряджанні землями.
 
Так, передача державних земель в оренду здійснюється винятково на аукціонах за єдиними стартовими умовами — на термін 7 років при ставці не нижче 8 відсотків від нормативної грошової вартості цієї землі, що відповідає середньому рівню оренди по галузі.
 
Також введено жорсткий розрахунковий норматив площі землі, яка може бути передана на місцевому рівні  безоплатно: не більше ніж 25 відсотків від площі земель, що були передані в оренду на конкурентних засадах за попередній звітний період (квартал).