Меру Бучі загрожує до 6 років за ґратами за земельні оборудки

05.07.2017
Меру Бучі загрожує до 6 років за ґратами за земельні оборудки

Василь Олексюк (ліворуч) і Анатолій Федорук можуть потрапити до в’язниці.

Генпрокуратура пред’я­ви­ла остаточну підозру посадовцям Бучанської міської ради: меру міста Анатолію Фе­доруку і секретарю міськради Василю Олексюку.
 
Остаточні підозри у кримінальному провадженні щодо розкрадання заповідного лісу оголошено й колишнім керівникам відділу Держкомзему в Бучі.
 
«Департаментом iз розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури України завершується досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою чинних міського голови та секретаря Бучанської міської ради, а також колишніх начальників відділу Держкомзему в місті Буча у зловживанні службовим становищем при вилученні земель лісового фонду та зміні їх цільового призначення, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України», — повідомили у ГПУ.
 
Слідство встановило, що службовці Бучі упродовж 2002—2015 років незаконно передали у власність більше 80 га лісу, що завдало збитків державі на загальну суму понад 390 мільйонів гривень.
 
І це не дивно, адже земельні ділянки у місті під Києвом неабияк цікаві забудовникам.
 
Тим більше, що й родина мера Бучі активно «заробляє» на забудові лісу. 
 
«З урахуванням додатково отриманих у кримінальному провадженні доказів (висновків оціночно-земельної експертизи тощо) та встановлених фактичних обставин вчиненого злочину, органом досудового розслідування складено та перепред’явлено винним особам остаточну підозру», — написала у соцмережах речник Генпрокурора Лариса Сарган.
 
Наразі ГПУ підготувала процесуальні документи для завершення досудового розслідування, склала обвинувальний акт, який найближчим часом передадуть до суду.
 
Пані Сарган зазначила, що підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 6 років iз позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Нагадаємо, майже рік тому, 21 липня 2016 року, в помешканнях мера Бучі Анатолія Федорука, а також його кума — мера Ірпеня Володимира Карплюка, відбулися обшуки слідчих Генпрокуратури.
 
Правоохоронці підозрюють обох мерів у незаконній забудові лісів, їм загрожує мінімум по 6 років ув’язнення.
 
Генпрокурор Юрій Луценко тоді зазначив, що мери Бучі та Ірпеня впродовж 2006—2012 років незаконно відвели у власність земельні ділянки своєму оточенню і «потрібним» людям iз Києва.
 
Зокрема, колишній віце-спікер Ради, комуніст Ігор Калетник отримав 14 га лісових угідь.
 
Уже 11 жовтня 2016 року Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що меру Бучі Федоруку і секретарю міськради Олексюку вручено перші підозри, незважаючи на спроби підкупити слідчих.
 
Того ж місяця Печерський суд обрав мірою запобіжного заходу для підозрюваного у незаконній забудові лісу міського голови Бучі Федорука домашній арешт та носіння електронного браслета.
 
Тож пан Федорук змушений був перебувати у своєму будинку в Бучі з 22:00 до 7:00 ранку і не мав права виїжджати з міста під Києвом. 
 
Утім за кілька місяців Апеляційний суд «зняв» iз нього браслет.