Слідом за Чорногорією: генсек НАТО їде до України говорити про перспективи членства

05.07.2017
Військова техніка біля Верховної Ради, про яку «УМ» писала у минулому номері, — це не єдине, чим Україна спробувала здивувати президента Парламентської асамблеї НАТО Паоло Аллі та інших поважних гостей Тижня НАТО, що стартував учора.
 
Виступаючи на спільному брифінгу з нагоди 20-ї річниці підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору, спікер українського парламенту Андрій Парубій заявив, що Україна має якнайшвидше стати членом НАТО, оскільки вона уже зараз може передати Альянсу цінний досвід протистояння російській агресії.
 
«Я вважаю, що Україна має бути однією з таких держав після Чорногорії, яка повинна стати членом Північноатлантичного альянсу. Досвід України, яка протистоїть Росії, потрібний для всіх членів НАТО. Більше того, українська армія сьогодні здатна бути дуже надійним союзником у забезпеченні безпеки в усьому східноєвропейському регіоні, який є східною межею НАТО. І за логістикою, і за можливостями українська армія може надавати дуже дієву й активну підтримку, в тому числі й нашим сусідам. У мене немає сумнівів, що співпраця з Україною вигідна і для НАТО», — зазначив він.
 
Останнім часом контакти між Україною і НАТО і справді дуже активізувалися.
 
Наприкінці травня Андрій Парубій побував у Тбілісі, де виступав на пленарному засіданні весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО.
 
Наступним кроком стала підтримка українським парламентом курсу на вступ до НАТО, за що не так давно проголосували 276 депутатів. А 10 липня Україну планує відвідати Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.
 
«Ми будемо говорити про перспективи членства України в НАТО», — пообіцяв на брифінгу Андрій Парубій.
 
Також він зазначив, що Україна запропонувала НАТО, щоб одна з наступних сесій Парламентської асамблеї НАТО пройшла в Україні.
 
«Ми дуже розраховуємо, що, можливо, навеснi 2019 року засідання Парламентської асамблеї НАТО зможе відбутися тут, у Києві, так як останнє відбулося у Тбілісі в Грузії. Це дуже символічно, тому що Грузія, як і Україна, на собі відчула всю небезпеку російської агресії», — сказав Парубій.
 
Водночас представники Альянсу обережно говорять про перспективи негайного вступу України до НАТО, хоча й визнають масову присутність російських військ і техніки на Донбасі й те, що зупинити агресію можна, лише продемонструвавши більшу силу.
 
А «Канал 24» наводить думку британського аналітика інституту міжнародних відносин Джеймса Шерра, який упевнений: поки Україна воює з Росією — членом НАТО вона не стане, оскільки Альянсу не потрібна конфронтація з Москвою. 
 
Отже, щоб стати членом НАТО, Україні потрібно завершити війну на Донбасі, а зробити це без членства в НАТО практично нереально.
 
Розірвати це замкнене коло, очевидно, і намагатиметься Єнс Столтенберг під час свого візиту в Україну. Які варіанти він готовий нам запропонувати — дізнаємося уже наступного тижня.