Дали, щоб забрати: українці почали масово втрачати право на субсидії

05.07.2017
Субсидії, на які так розраховувало чимало пересічних українців, невдовзі можуть залишитися лише приємним спогадом для незаможних громадян.
 
Нагадаємо, що цей «солодкий» термін означає адресну безготівкову допомогу сім’ї й надається на погашення витрат із оплати житлово-комунальних послуг.
 
Субсидія призначається одному із зареєстрованих членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок.
 
Першими ластівками наприкінці червня вже стали «ощасливлені» кияни з восьми районів столиці, котрим повідомили, що грошей на компенсацію пільг з оплати ЖКГ не буде.
 
І причина, як завжди, банальна — гроші, які були виділені Києву з держбюджету на цей рік, закінчилися ще навесні, хоча сума, здавалося б, була чималою — субвенція на оплату пільг і субсидій із комуналки становила 1,17 млрд. гривень.
 
Щоправда, у Мінфіні заспокоюють: мовляв, ми готуємо відповідний проект змін до бюджету на 2017 рік, щоб додатково виділити 15 млрд. гривень на виплату пільг і субсидій усім підприємствам, що надають комунальні послуги. Але ж той поки що примарний проект мають затвердити нардепи, а чи затвердять?
 
Непереливки стало й власникам приватних будинків, які вимушені боротися з холодом за допомогою вугілля, електроенергії чи природного газу — їм на цілий місяць скоротили тривалість опалювального сезону.
 
До слова, зміниться й сума субсидії, оскільки знижки надаються на оплату житлово-комунальних послуг відповідно до нормативів, які в травні в Кабміні «урізали»: зокрема, якщо нещодавно для опалення одного квадратного метра виділялося п’ять із половиною кубів газу, то наразі дають лише п’ять. 
 
До речі, розрекламовані й нав’язані у «світлі реформ» по всій країні ОСББ можуть дуже скоро накритися, адже вони на 70% фінансуються за рахунок субсидій, й в умовах відсутності компенсацій із бюджету й накопичення боргів — занепадають і втрачають можливості виконувати свої функції.
 
За словами колишнього першого заступника голови КМДА Олександра Мазурчака, заборгованість із відшкодування субсидій перед ОСББ по всій країні зросла до 2 млрд. гривень (а загальний борг держави перед постачальниками житлово-комунальних послуг із відшкодування субсидій та пільг узагалі сягнув 35 млрд. гривень).
 
«Робота ОСББ — це не класична господарська діяльність. Постачальники послуг не хочуть втратити клієнтів, розуміючи, що тут провина не ОСББ. На жаль, ринок ЖКГ-послуг зараз не повністю ринковий і частково перебуває в ручному управлінні. Ось якби субсидій не було, тоді можна було б говорити про повністю ринкові відносини», — переконаний виконавчий директор Асоціації управителів багатоквартирних будинків Андрій Никончук.
 
І дійсно, якби українці отримували пристойні зарплати, то не було б потреби у подачках від держави й питання субсидій просто не виникало б.