Росія загарбала 43 тисячі квадратних кілометрів території України

05.07.2017
Росія загарбала 43 тисячі квадратних кілометрів території України

Прямі збитки від війни на Донбасі обраховуються десятками мільярдів доларів. (Фото з сайта 24tv.ua)

У результаті гібридної війни Росія окупувала майже 43 тис. кв. км території України. Такі дані навів перший заступник міністра оборони України Іван Руснак під час виступу на семінарі Роуза-Рота на тему: «Безпека і стабільність в Україні та Чорноморському регіоні», участь у якому беруть делегація НАТО та українські високопосадовці.
 
«Шокуючим наслідком неоголошеної війни проти України є окупація Кримського півострова та окремих районів Донецької та Луганської областей загальною площею майже 43 тисячі квадратних кілометрів», — заявив пан Руснак.
 
На його думку, головний вплив на розвиток воєнно-політичної обстановки в регіоні здійснює «продовження Росією збройної агресії проти нашої держави, яка має на меті зрив процесу її європейської інтеграції, зміну української влади, а також повернення України під контроль Москви». При цьому все це супроводжується активними інформаційними заходами з боку РФ «iз виправдання своєї позиції та дискредитації України, а також цинічними заявами щодо невиконання Україною Мінських домовленостей».
 
«Із метою фіксації та розслідування фактів агресії Російської Федерації на сході України, а саме: злочинів, пов’язаних з обстрілами, та інших злочинів цієї категорії в населених пунктах, промислових й інших об’єктах інфраструктури на території Донецької та Луганської областей створено три слідчо-оперативні групи з прокурорсько-слідчих працівників Генеральної прокуратури, Національної поліції України та Служби безпеки України», — сказав пан Руснак.
 
За даними Міноборони, на сході України зруйновано об’єкти енергетичної, транспортної, соціальної та інших інфраструктур, люди залишилися без робочих місць. За попередніми розрахунками, загальна сума прямих збитків України становить близько 50 млрд. доларів. Близько 2,3 млн. українців вимушені були залишити свої домівки.
 
До того ж iз початку конфлікту на Донбасі загинуло понад 2,7 тисячі захисників України (йдеться про вояків ЗСУ, без урахування бійців з інших силових відомств. — Ред.), понад 10 тисяч отримали поранення. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Упродовж минулого понеділка окупанти 22 рази обстріляли позиції ЗСУ. Зокрема, на маріупольському напрямку з мінометів гатили по «опорниках» української армії в районі Водяного, а з озброєння БМП — у районі Широкиного. А вчора зранку ворог накрив щільним артобстрілом позиції сил АТО в районі Гнутового: окрім систем ствольної артилерії, бойовики викори­стовували й переносні реактивні пускові установки «Град-П» («Партизан»).
 
На донецькому напрямку, на Світлодарській дузі, активізувалися ворожі снайперські групи. Відносну «тишу» зафіксовано й на луганському напрямку, хіба ще деінде противник обстрілював позиції ЗСУ з гранатометів і кулеметів. 
 
Унаслідок обстрілів у понеділок двоє українських воїнів загинуло. Ще троє бійців сил АТО зазнали вогнепальних поранень.