Уже півсотні за бекон: чому ціни на свинину живою вагою б'ють рекорди

07.07.2017
Уже півсотні за бекон: чому ціни на свинину живою вагою б'ють рекорди

Дорогi мої пацi. (Фото з сайта vsadu.in.ua.)

З весни ціни на свинину щотижня били рекорди.
 
І якщо станом на середину червня по Україні вартість свиней беконних порід живою вагою складала 42-46 гривень за кілограм, то вже 5 липня у Львові вона піднялася до 48,20.
 
За інформацією Українського клубу аграрного бізнесу, ціни на свиней живою вагою традиційно почали підвищуватися з кінця лютого.
 
Зазвичай зростання триває до кінця великодніх свят, після чого йде на спад.
 
Однак цього року ціни продовжили підвищуватися й у квітні-травні, а у червні стрибнули аж на десять відсотків порівняно з весняними. 
 
Рекордне зростання зумовлене низкою факторів.
 
Протягом останнього року спостерігалося скорочення поголів’я свиней: якщо на початок 2015-го загальне поголів’я, за даними Держкомстату, становило 7,3 мільйона голів, то на початок нинішнього воно зменшилося до 6,7 мільйона.
 
Причинами оператори ринку називають невисоку рентабельність бізнесу та поширення африканської чуми свиней.
 
«Крім обмеженої пропозиції, ціни підтримує і сезонний фактор: через спеку денні прирости свиней менші, що збільшує час на відгодівлю та витрати виробників, — пояснює Євгеній Дворнік, експерт аграрних ринків УКАБ.
 
— Непередбачуване поширення АЧС збільшило витрати на дотримання заходів біобезпеки, пов’язаних з цією хворобою. До факторів, які підтримували зростання ціни, варто додати і скасування спецрежиму ПДВ та підвищення вдвічі мінімальної заробітної плати».
 
У свою чергу, переробники не можуть наростити імпорт свинини через високі ціни на світовому ринку: поставки з-за кордону за п’ять місяців поточного року скоротилися вполовину — до 1,3 мільйона доларів (на 59 відсотків у натуральній величині).
 
Висхідну ціну також підтримало нарощення обсягів експорту свиней живою вагою.
 
Завдяки грамотній експортній політиці за січень-травень поточного року поставки свинини з України за кордон піднялися майже вчетверо — до 6,3 мільйона доларів.
 
Проте українські сільськогосподарські підприємства за підсумками поточного року можуть відсотків на п’ять скоротити виробництво свинини.
 
«Якщо дно попиту ми пройшли минулого року, то дно виробництва якраз спостерігаємо, — вважає голова Асоціації свинарів України Артур Лоза. — Можливо, найближчим часом ще будуть певні коливання, але надалі істотного зниження не відбудеться».
 
За його словами, найбільший спад поголів’я свиней в Україні був зафіксований у першому кварталі 2016 року.
 
Факторами такого скорочення тоді стало різке падіння попиту на свинину (майже на чверть), зубожіння населення, епідемія африканської чуми, а також російський мораторій на експорт української свинини.
 
Експерт пояснює, що особливістю галузі свинарства є її інертність, внаслідок якої наслідки кризи, зафіксованої минулоріч, спостерігатимуться ще протягом тривалого часу.
 
Виграють від ситуації недобросовісні виробники, які спрощують м’ясоковбасні вироби, додаючи у фарш дешевий жир та субпродукти.
 
За даними Асоціації свинарів України, в середньому в роздрібній торгівлі охолоджений свинячий стейк подорожчав із 99,4 грн./кг у період травневих свят (коли ціни були традиційно підвищеними) до 110 гривень у червні.
 
За аналогічний період зросли ціни на ошийок — зі 107,4 грн./кг до 121,8 грн./кг, вирізку — зі 121 грн./кг до 128 грн./кг і вище.
 
Можна очікувати зростання ще десь на п’ять гривень за кілограм до нинішньої ціни, адже в літній період ціни на м’ясо традиційно підігріває збільшення попиту — період відпусток, шашлики.
 
Усі сільгоспвиробники кажуть, що ціна живої ваги дійде до 48,5 грн./кг, до середини липня, а може, й раніше.
 
Ціни на свинину підтягують і ціни на інші види м’яса — яловичину і курку, оскільки ринки є взаємозалежними. 
 

ДОВІДКА «УМ»

За даними Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів, із 2012 року в Україні зареєстровано 225 випадків захворювання чумою свиней.
 
Із початку 2017 року в Україні вже виявлено 77 випадків захворювання, у тому числі на території Тернопільської, Донецької, Херсонської, Дніпропетровської та Івано-Франківської областей.
 
Ситуація ускладнюється тим, що в разі виявлення захворювання знищенню підлягають не тільки хворі свині, а й ті, що опинилися в зоні ризику (в радіусі трьох кілометрів).
 
Якщо тенденція до поширення АЧС зберігатиметься, втрати поголів’я до 2020 року перевищать 1,2 млн. голів, або 4 млрд. грн.