Війна на Донбасі і погані новини для РФ: як Трамп «тис на газ» у Варшаві

07.07.2017
Війна на Донбасі і погані новини для РФ: як Трамп «тис на газ» у Варшаві

Дональд Трамп та Анджей Дуда говорили, зокрема, й про Україну.

Літак на борту з президентом США Дональдом Трампом та першою леді Меланією Трамп приземлився у Варшаві в середу близько опівночі.

У польській столиці президент Сполучених Штатів провів лише кільканадцять годин, які, втім, були дуже продуктивними.

Трамп натиснув на газ

Офіційна частина візиту розпочалася у четвер о 9.20 із зустрічі Трампа з президентом Польщі Анджеєм Дудою.
 
Безпека та енергетика були головними темами перемовин Дональда Трампа.
 
Дональд Трамп також говорив про майбутнє Трансатлантичного альянсу.
 
Однією з тем зу­стрічі була й Україна та конфлікт на сході, повідомив на підсумковій прес-конференції Дуда. Проте деталей розмови не уточнив. 
 
До візиту Трампа Варшава приготувала спільно з Хорватією «випадковий рояль у кущах» — саміт Тримор’я — зустріч лідерів 12 країн Центральної, Східної та Південної Європи, надавши їм можливість подивитися на Трампа, а йому — побачити на власні очі союзників зі Східної Європи.
 
Втім можливість наблизитися до Трампа та провести коротку розмову з ним мав лише співорганізатор саміту, президент Хорватії.
 
На зустрічі лідерів країн Тримор’я обговорювали передусім питання імпорту американського газу, який допоможе зменшити залежність Європи від російської енергетичної системи.
 
Трамп закликав колег купувати американський газ, а не російський. Дехто з них уже почав це робити.
 
Польський уряд намагається зменшити свою енергетичну залежність від Росії, і минулого місяця до країни прибула перша партія зрідженого природного газу зi США.
 
Американський сланцевий газ, експорт якого в «Газпромі» в 2013 році назвали неможливим, починає завойовувати європейський ринок.
 
Услід за Польщею та деякими країнами Південної Європи купувати зріджений американський газ починає Литва.
 
Танкер з американським блакитним паливом прибуде в серпні до порту в Клайпеді, де з 2014 року працює плавучий термінал iз прийому зрідженого газу.
 
Варшава і три країни Балтії також виступили проти планів Росії побудувати газо­провід до Німеччини, хоча Берлін і підтримав проект Москви. 
 
Польські експерти наголошують, що приїзд президента Трампа до Варшави може стати хорошим сигналом для американського бізнесу.
 
Тісне співробітництво в секторі енергетики та цифрових технологій може стати результатом зустрічі американського президента з президентами країн Тримор’я.
 
За даними польського міні­стерства розвитку, торгівля між Польщею та Сполученими Штатами в 2016 році сягнула майже 10,5 млрд. американських доларів.
 
Це на 7,5 відсотка більше, ніж роком раніше.
 
Опівдні Дональд Трамп прибув до Меморіалу Варшавського повстання на площі Красінських.
 
Там, у товаристві ветеранів Другої світової війни, він поклав квіти та виступив із промовою перед «широкими народними масами», в якій прояснив своє бачення відносин між Сполученими Штатами та Європою.
 
Промова американського президента на площі Красінських містила багато пропольських акцентів.
 
У ній було чимало посилань на Польщу, що показують державу в позитивному свiтлі.
 
У Варшаві Дональда Трампа приймали дуже тепло, оскільки польському націоналістично-консервативному уряду імпонує жорстка політика американського президента щодо мігрантів та його гостре відчуття національного суверенітету.

Зустрічі на полях

Близько 14.00 президент США вирушив до Німеччини на дводенний саміт «Великої двадцятки».
 
У Гамбурзі лідери G20 обговорюватимуть питання торгівлі та зміни клімату.
 
У Гамбурзі запроваджено посилені заходи безпеки, оскільки в місті очікуються протести проти саміту.
 
Антиглобалісти, анархісти, ліві радикали не приховують своїх намірів зірвати саміт.
 
На полях форуму очікується перша зустріч Трампа з російським президентом Володимиром Путіним, головною темою якої має бути питання врегулювання конфлікту в Сирії.
 
Також запланована зустріч у тристоронньому форматі — Володимир Путін, Ангела Меркель та Еммануель Макрон — на якій обговорюватиметься ситуація в Україні. Можливо, що до неї приєднається і Трамп, хоча він рішуче просуває економічні інтереси своєї країни, а конфлікт на сході України йому менш цікавий.
 
Німецький канцлер Анґела Меркель у телефонній розмові з Президентом України Петром Порошенком в середу обговорила ситуацію на Донбасі.
 
Політики скоординували позиції щодо реалізації мінських угод, зокрема щодо дискусій на полях саміту Великої двадцятки (G20) у Гамбурзі, повідомляє прес-служба Президента України. Меркель запевнила Порошенка, що без Києва долю України не вирішуватимуть. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Під захистом «Патріота»
 
Ще вночі, коли подружжя Трампів відпочивало у варшавському готелі «Марріот», який традиційно приймає найвищих державних достойників, представники міністерства оборони Польщі та Пентагону підписали меморандум про продаж Варшаві американської системи протиракетної оборони Patriot.
 
Ці ракетні системи будуть «у найсучаснішій конфігурації», наголосив міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич.
 
«Я радий, що можу оприлюднити цю інформацію в день візиту президента Трампа до Варшави», — додав міністр.
 
У березні Польща заявила, що має намір підписати контракт на придбання до кінця 2017 року восьми систем протиракетної оборони Patriot.
 
Сума контракту з американською компанією-виробником Raytheon становитиме 7,6 млрд. доларів.
 
Системи Patriot призначені для виявлення, націлювання та знищення ракет, які летять у три-п’ять разів швидше за звук.
 
Модернізована система Patriot може знищувати також літаки та крилаті ракети. Системи ППО Рatriot мають надійти Варшаві до 2022 року.