Російська агресія проти України пробудила НАТО — Порошенко

11.07.2017
Російська агресія проти України пробудила НАТО — Порошенко

«Триваюча російська агресія пробудила НАТО, по суті, серйозно активізуватися. Я можу навіть висловити припущення, що НАТО прокинувся і це надало Альянсу «друге дихання». Союзники ще більше впевнились у необхідності об’єднання всіх своїх зусиль для взаємного захисту, важливості підвищення видатків на оборону і збільшення своєї присутності у світі», — сказав сьогодні Петро Порошенко на засіданні Комісії Україна—НАТО у Києві.
 
І додав: «Наголошую, що вага і роль НАТО ще більше зростає в умовах нових викликів міжнародній безпеці в контексті подій, що відбуваються навколо України».
 
Також Президент України заявив, що НАТО прийняв пропозицію з боку України щодо початку обговорення плану членства країни в Альянсі. 
 
Вступ України до НАТО є одним iз пріоритетних завдань для України. Нині проводять підготовчі роботи, намагаються реформувати армію, переводять її на стандарти Альянсу.
 
До Києва з візитом прибули члени найвищого керівного органу НАТО — Північноатлантичної ради.
 
Очолив делегацію 29 послів країн-членів Альянсу Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. 
 
Україна зустріла партнерів по НАТО як країна, що законодавчо визначила вступ до Альянсу одним із ключових чинників своєї державної політики.
 
6 липня Президент Петро Порошенко підписав відповідний Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зовнішньополітичного курсу України».
 
Тим часом минуло 20 років підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО.
 
«Конфлікт і надалі забирає життя людей, вже загинуло понад 10 тисяч людей, у тому числі 3 тисячі цивільних. Очевидно, що режим припинення вогню не виконується, і ми занепокоєні зростанням загроз для спостерігачів ОБСЄ», — сказав Столтенберг.
 
Він підкреслив, що Мінські угоди залишаються єдиним шляхом до миру, а Росія повинна вивести своїх військових з України та припинити підтримувати бойовиків своїм озброєнням та управлінням.
 
Генсек Альянсу заявив: «НАТО твердо стоїть на позиції територіальної цілісності і суверенітету України. Ми ніколи не визнавали і не визнаємо незаконну анексію Криму».
 
Із коментарів Петра Порошенка журналістам ви­пливає, що заявку на отримання ПДЧ Україна має намір подати у 2020 році:
 
«У нас є чіткий план дій. Ми маємо план на три роки. Ми впевнені, що дискусія наблизить нас до подання відповідної заявки».
 
Президент окремо наголосив, що на даний момент «Україна не відповідає критеріям членства, бо 20 років нічого не робилося». 
 
Варто зауважити, що президентський термін Петра Порошенка спливає у 2019 році, і нагадати, що 3 квітня 2008 року на саміті в Бухаресті Україна не одержала запрошення до Плану дій щодо членства в ­НАТО (ПДЧ).