Замість російського: Україна суттєво збільшує закупівлю вугілля в США

11.07.2017
Замість російського: Україна суттєво збільшує закупівлю вугілля в США

В Україні сподіваються, що американське вугілля зможе позбавити нашу державу залежності від Росії .

Уже до кінця нинішнього місяця перше судно з американським вугіллям має пришвартуватися в одному з українських портів.

Отримаємо ми 120 тонн американського антрациту, який мав би трохи оживити в тому числі роботу вітчизняних ТЕС.

Усього ж угода передбачає закупівлю близько 2 мільйонів тонн американського вугілля антрацитової групи.

Щодо ціни, умов поставок та наслідків від цієї оборудки для вітчизняної енергетики думки є надзвичайно різними.

Шістсот мільйонів доларів — на озброєння для сепаратистів

Проблема, яка виникла після окупації частини Донецької та Луганської областей, тисне на українську енергетику вже понад два роки.
 
Механізмів, аби розв’язати її, у влади було небагато і не найкращої якості.
 
За іронією долі, вугільну проблему, яку нам створила країна-окупант — Російська Федерація, досі намагаються подолати шляхом поглиблення торговельної співпраці з цією ж самою Російською Федерацію.
 
Головних варіантів два: купувати у росіян вугілля або електроенергію.
 
Наразі ми переважно використовуємо перший варіант.
 
Так, за даними статистики, в першому півріччі 2017 року Україна збільшила імпорт кам’яного вугілля та антрациту у грошовому еквіваленті в 1,8 раза у порівнянні з аналогічним періодом 2016-го.
 
На імпортне вугілля за півроку ми витратили 1,26 млрд. доларів.
 
Понад половину з цих грошей отримала Росія. Частка РФ у нашому вугільному імпорті становить 50,2%.
 
Тож за останні півроку в грошовому еквіваленті він зрiс із 446 до 631 мільйона доларів.
 
Таким чином країна-агресор збільшує свої статки, торгуючи з державою, яку вона окуповує.
 
На другому місці серед країн, звідки ми беремо вугілля, — США. Заокеанська дер­жава дає 27% від загального обсягу поставок. І на третьому — Канада.
 
У них ми беремо близько 9%. Цікаво, що кількість вугільних рейсів з Америки до України за перше півріччя нинішнього року зросла у 3,5 раза.
 
У грошовому еквіваленті це виглядає, як 340 мільйонів доларів, заплачених за паливо у 2017 році, проти 96 млн. доларів торік.
 
Канадським шахтарям український уряд заплатив майже 110 мільйонів.

Видобуто в Пенсильванії, спалено в Україні   

Тепер ця сума, треба розуміти, суттєво зросте. Після перемовин на рівні перших осіб України та Сполучених Штатів Америки стало відомо, що наша держава веде перемовини про постачання вугілля антрацитної групи з найбільшою вуглевидобувною компанією Америки — «XCOAL Energy&RESOURCES». 
 
Вітчизняним ЗМІ вдалося довідатися, що XCOAL Energy&RESOURCES здійснює видобуток у Західній Вірджинії та Пенсильванії, продаючи вугілля різної твердості й антрацит, але здебільшого металургійним компаніям.
 
А через два морськi порти, що належать цій компанії, в середньому імпортується 16 млн. тонн вугілля на рік. 
 
За неофіційною інформацією прозвучало, що великого контракту наразі не підписано, але є домовленість про поставки в серпні-вересні 120 тис. тонн вугілля із США, тобто одного судна-вуглевоза.
 
Виконувач обов’язків керівника Укр­енерго Всеволод Ковальчук підтвердив цю інформацію і навіть уточнив: перше судно має прибути не восени, а вже до кінця липня нинішнього року!
 
А Україна та США вже узгодили всі деталі оборудки. Загальна ж кількість вугілля, яке може надійти до нас із Америки, становитиме близько 2 мільйонів тонн. 
 
Президент США Дональд Трамп висловився значно фігуристіше, заявивши, що його країна може продати нам «мільйони і мільйони» вугілля.
 
За даними експертів, якщо вести мову про енергетичне вугілля, американські шахтарі можуть спорядити до нас 5—6 суховантажних суден, а за наявності довгострокового контракту наступного року — і більше.
 
Передбачається, що вугілля піде державному «Центренерго». Але для збільшення видобутку американцями потрібного нам вугілля ключові слова — довгостроковий контракт і гарантії. 
 
Озвучені тут два мільйони тонн — це майже половина з річної потреби України в імпортному вугіллі. Адже, за словами міністра енергетики та вугільної промисловості нашої держави Ігоря Насалика, наша річна потреба в антрациті становить 9,5 млн. тонн, а потреба в імпорті цього виду палива — 4,2 мільйона тонн. 

Дорожче, але якісніше? 

Тим часом не озвученими залишаються умови контракту, а відтак незрозуміло, як американське вугілля впливатиме на стан справ у вітчизняній енергетиці.
 
Деякі експерти вже заявили: американське вугілля буде дорожчим за південноафриканське у кілька (!) разів.
 
І таким чином зможе поставити на коліна цілу енергетичну галузь. 
 
Економічний експерт Валентин Землянський вважає, що американське вугілля буде дорожчим за південноафриканське приблизно на 10 доларів.
 
«Вартість вугілля, яке постачають на американські теплові станції, становить 70-75 доларів. Якщо ми додамо сюди витрати на транспорт, маржу, то ціна тонни вугілля становитиме близько 100 доларів.
 
Ця ціна є на 10 доларів більшою, ніж та, за якою Україна закуповує вугілля в ПАР», — стверджує аналітик. 
 
На його думку, ціна на електроенергію у промисловому секторі хоча і зросте, але несуттєво.
 
«Можливе зростання і на гуртовому ринку, але вважаю, що несуттєве — у межах 10-15%. При цьому підвищення не стосуватиметься населення», — резюмував Землянський. 
 
Зберігають оптимізм і у Верховній Раді. Член парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Михайло Бондар вважає, що іноді вигідніше заплатити дорожче.
 
«Ціна [на ринку] різна, але різною є і якість вугілля, — каже нардеп. — Якщо вугілля дорожче, але його коефіцієнт корисної дії вищий, тоді це нормально». 
 
При цьому парламентарiй наголосив: Україні треба робити акцент не на імпорті, а розвивати власну вугільну промисловість.
 
«Добре, що в 2017 році вже виділено кошти на модернізацію шахт», — додав Бондар. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Електроенергія із зони ЧАЕС, але не атомна
 
Україна веде перемовини з однією з найбільших у Франції компаній — «Енджі есай» — про побудову в зоні відчуження Чорнобильської атомної станції величезної сонячної електростанції. Проект оцінено в 1,25 млрд. доларів. 
 
«Французький досвід у ядерній енергетиці — це одна з причин, чому ми б хотіли працювати саме з французькою компанією», — сказав міністр екології України Остап Семерак.
 
За словами чиновника, французька компанія звернулася до українського уряду після того, як він оголосив про намір розвивати відновлювані джерела енергії в Чорнобилі.
 
Таких компаній, що цікавляться проектами у зоні відчуження, як заявив міністр, налічується понад 60. 
 
Такий інтерес іноземних інвесторів до екологічних енергетичних проектів в Україні пояснюється тарифною політикою, що діє у нашій державі.
 
Сьогодні в Україні найвищі тарифи на екологічно чисту електроенергію.
 
Кіловат-година, за даними експертів, коштує 15 євроцентів, тодi як у більшості країн на континенті ціна не перевищує 8,6 євроцентів. 
 
«Це хороша винагорода, але, можливо, не настільки хороша, якщо взяти до уваги всі ризики в країні. В України є хороше сонячне освiтлення, але також надто низька довіра інвесторів і надмірна вартість проектів», — цитують ЗМІ аналітика компанії BNEF П’єтро Радоя. 
 
Утім про свій інтерес працювати у галузі розвитку проектів із відновлюваної енергетики в Україні вже оголосили китайські інвестори.
 

СТАТИСТИКА ГАЛУЗІ

Сховища демонструють оптимізм
 
Україна після закінчення опалювального сезону збільшила запаси газу в своїх підземних сховищах на 47,3%.
 
Так, iз 22 березня, коли були зафіксовані найменші запаси газу в ПСГ у цьому році, по 8 липня сховища поповнилися на 3,828 млрд. кубометрів — з 8,100 млрд кубометрів до 11,928 млрд кубометрів. 
 
За даними експертів, поточних запасiв на 21,5% більше, ніж на 8 липня 2016 року, але на 2,1% менше, ніж на 8 липня 2015 року та на 17,7% менше, ніж на 8 липня 2014 року.
 
Втім із минулого року «Нафтогаз України» закачує у сховища менше пального, ніж раніше: понад 15 мільярдів кубометрів, а не 17-19, як ми робили раніше, на вимогу Росії. 
 
Тож щодобове закачування близько 50 млн. кубометрів на добу протягом липня-вересня 2017 року дасть змогу країні увійти в жовтень, який знаменується початком опалювального сезону, з запасами близько 16 млрд. кубометрів.