На Донбасі збільшилася кількість ворожих мінометних обстрілів

11.07.2017
Штаб АТО відзначає посилення ворожих обстрілів на всіх напрямках східного фронту впродовж минулої неділі: зокрема, окупанти 38 разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ. Приблизно кожен четвертий обстріл був мінометним. 
 
«Російсько-окупаційні війська нарощують свою вогневу активність уздовж усієї лінії зіткнення. У порівнянні з попередніми днями кількість та інтенсивність ворожих обстрілів збiльшилися майже вдвічі», — констатують у штабі АТО. Зокрема, на маріупольському напрямку під мінометними обстрілами ворога опинилися позиції Української армії в районі Березового, Новотроїцького, Красногорівки та Новомихайлівки.
 
Зауважимо, що саме минулими вихідними на цьому напрямку фронту побували депутати Європарламенту Даріуш Росаті та Міхаель Галер, які разом із кількома нардепами українського парламенту — Марією Іоновою, Іриною Фриз та Миколою Княжицьким — на власні очі побачили зруйноване ворожими обстрілами селище Широкине.
 
Як повідомила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, Широкине вразило делегацію, адже селище неможливо відновити й відбудувати. За її словами, українські депутати в ПАРЄ роблять усе можливе, аби якомога більше європейських партнерів побачили наслідки російської гібридної війни проти України й усвідомили брехливість і небезпечність путінського режиму. Після Широкиного делегація європарламентаріїв вирушила до прифронтового Маріуполя. Там вона поспілкувалася з переселенцями, якi були змушені залишити свої домівки через агресію окупантів, та морськими піхотинцями, що обороняють південну частину фронту. Депутати Європарламенту також побували у прифронтовому райцентрі Волноваха.
 
На донецькому напрямку ворог демонструє вогневу активість переважно в районі Авдіївки, обстрілюючи з мінометів одразу кілька «опорників» ЗСУ на підступах до міста. Тоді як на луганському напрямку мінометних обстрілів зазнали позиції ЗСУ в районі Кримського та Новотошківського. Але на цьому терористи «ЛНР» не зупинилися: посеред білого дня ворог накрив мінами мирні квартали міста Золоте, де нібито мало відбутися відведення сил та озброєнь. 
 
І хоча на передовій захисники України не зазнали втрат, Міноборони повідомило, що минулої неділі в Дніпрі в лікарні ім. Мечникова помер від отриманих на маріупольському напрямку поранень один український воїн.
 
Радник «губернатора» Дніпропетровщини Тетяна Губа уточнила, що йдеться про 36-річного бійця 59-ї бригади Олексія Тимощука. За його життя лікарі боролися майже два тижні, адже вкрай важкі осколкові поранення голови, очей, грудної клітки, живота воїн отримав iще 29 червня. У Олексія залишилося троє дітей.
Вічна пам’ять! 
 

А ТИМ ЧАСОМ... 

Контррозвідка СБУ провела спецоперацію, в ході якої було затримано російського полковника Валерія Гратова з позивним «Санич», який є інструктором бойовиків Донбасу, в минулому — керівник особистої охорони лідера невизнаного Придіністров’я. Спійманого окупанта також вважали близьким другом нині знищених ватажків терористів «Мотороли» та «Гіві», він також тісно спілкувався з самопроголошеним лідером «ДНР» Олександром Захарченком.
 
Як повідомив журналіст Андрій Цаплієнко, українська контррозвідка отримала дані про намір ФСБ Росії призначити заступником «міністра держбезпеки Придністров’я» свою людину. Головна умова — він має бути кадровим військовим iз досвідом бойових дій на Донбасі. На цю посаду обрали саме Гратова, який воює проти ЗСУ ще з часу боїв під Іловайськом у серпні 2014 року.
 
«Санич», або ж російський полковник Валерій Гратов, намагався втекти до Придністров’я з підробленим українським паспортом. Член колегії МВС, депутат Антон Геращенко пізніше повідомив, що підготовка операції з виманювання та затримання «старого розбійника», російського полковника Валерія Гратова, тривала півроку.