Агресія Росії і корупція в Україні: про що говорив держсекретар США в Києві

11.07.2017
Агресія Росії і корупція в Україні: про що говорив держсекретар США в Києві

Держсекретар США Рекс Тіллерсон після закінчення саміту «Великої двадцятки» в Гамбурзі в неділю відвідав Київ.
 
Цей візит можна сприймати як «врівноваження балансів», оскільки в Гамбурзі президент Дональд Трамп зустрічався з російським президентом Володимиром Путіним.
 
Тож задля заспокоєння американської та української громадськості Тіллерсон зустрівся у Києві з українським Президентом Петром Порошенком.
 
Основною темою перемовин було вирішення конфлікту на сході України.
 
Під час спільної з Президентом Порошенком конференції Рекс Тіллерсон заявив, що США і Європейський Союз не повинні відмовлятися від санкцій проти Росії доти, доки Росія не припинить дій, які призвели до цих санкцій.
 
Він зазначив, що США закликають Росію зробити перший крок із метою деескалації конфлікту на Донбасі.
 
«Я неодноразово говорив російським лідерам, що саме Росія має зробити перші кроки з деескалації бойових дій на сході України. Зокрема їм треба поважати домовленості щодо відведення важкого озброєння і дати спостерігачам з ОБСЄ можливість виконувати їхню роботу. Це необхідні речі», — заявив Тіллерсон.
 
Припинення вогню і виведення російських військ — це першочергові елементи мирного процесу, наголосив, у свою чергу, Петро Порошенко.
 
Президент України зазначив, що його країна розраховує на підтримку Сполучених Штатів у вирішенні конфлікту також у нормандському форматі.
 
Він повідомив, що зустріч лідерів країн, що входять до цього формату, тобто України, Росії, Німеччини і Франції, може відбутися ще цього літа.
 
Разом із держсекретарем США до Києва прибув новопризначений спеціальним представником Сполучених Штатів iз питань України Курт Волкер, який залишиться в нас iще на кілька днів. Він глибше вникатиме в питання деескалації бойо­вих дій на Донбасі.
 
Петро Порошенко і Рекс Тіллерсон також обговорили співпрацю між двома країнами в бізнес-сфері та реформи в Україні.
 
Перед зустріччю з українським Президентом Тіллерсон зустрівся з представниками громадськості, парламенту і бізнесу, зокрема з депутатами парламенту, урядовими реформаторами та громадськістю.
 
Разом з американським послом в Україні Марі Йованович Тіллерсон мав розмову з народним депутатом Мустафою Найємом, головою правління компанії «Нафтогаз України» Андрієм Коболєвим і виконавчим директором «Центру протидії корупції» Дар’єю Каленюк.
 
Як розповіла Каленюк «Радіо «Свобода», державний секретар більше слухав, ніж говорив, і ставив багато уточнюючих запитань.
 
«Його цікавило, що саме пересічні громадяни і люди на вулицях думають про реформи, чим не задоволені найбільше. І представники української сторони між собою були згодні, що люди не задоволені рівнем боротьби з корупцією в Україні. Я пояснила Тіллерсону, чому так складно йдуть реформи, адже в нас роками існує так зване закрите політичне корупційне коло», — заявила Каленюк.
 
На її думку, держсекретар як колишній бізнесмен має розуміти зв’язок між високим рівнем корупції і відсутністю можливості для роботи чесного бізнесу.