Уперше з 2013 року Україну в єврокубках представлятимуть три команди

12.07.2017
Уперше з 2013 року Україну в єврокубках представлятимуть три команди

Уперше за чотири роки київський «Будівельник» зіграє у єврокубках. (Фото з сайта basket-planet.com.)

Одразу після завершення вітчизняного чемпіонату 2016/2017 баскетбольні функціонери затвердили регламент на наступний сезон.
 
Як пише офіційний сайт Федерації баскетболу України, тепер за медалі Суперліги боротимуться 8 команд.
 
Зазначимо, що до фінішу попереднього розіграшу дійшли 10 колективів.
 
Рішення про скорочення кількості представників еліти у федерації обґрунтували новими організаційними вимогами для клубів та необхідністю розвитку вітчизняної першості.
 
«Ми робимо черговий крок уперед і хочемо підняти турнір на якісно новий рівень. Це стосується й ігрових залів — у наступному сезоні команди змагатимуться в значно кращих умовах», — заявив очільник баскетбольного відомства Михайло Бродський.
 
Крім цього, він запевнив: незважаючи на меншу кількість матчів, конкуренція у боротьбі за нагороди підвищиться.
 
Змінив новий регламент і правила реєстрації іноземних гравців — внесок за ліцензію для легіонерів у Суперлізі знизили з 50 до 30 тисяч гривень.
 
Не менш активно готуються до старту сезону й клуби, підписуючи нових баскетболістів та формуючи заявки для участі в єврокубках.
 
Так, столичний «Будівельник», здобувши ювілейне — десяте за ліком — чемпіонство, вирішив спробувати власні сили у Лізі чемпіонів, дебютний розіграш якої пройшов у минулому сезоні.
 
«Будка» не виступала на євроарені з сезону 2013/2014, тож цього разу розпочне боротьбу за призи з другого кваліфікаційного раунду, отримавши статус «сіяної» команди.
 
Перші матчі у ЛЧ кияни проведуть 24-26 вересня (спочатку — гра на виїзді), а про свого суперника дізналися учора ввечері.
 
Головне завдання для українського чемпіона у міжсезоння, за словами  тренера Володимира Коваля, — збереження складу: про своє бажання залишитися у Києві вже заявив досвідчений форвард Артур Дроздов, продовжує відновлюватися після травми і володар титулу MVP попереднього сезону — американський захисник Генрі Дугат. 
 
А віце-чемпіон та минулорічний учасник Ліги чемпіонів — южненський «Хімік» — заявився до другого за престижністю європейського турніру — Кубка Європи ФІБА. Там же зіграє і володар «бронзи» та національного Кубка — «Дніпро».
 
Попередні дати кваліфікації — 20, 27 вересня (перший етап) та 4, 11 жовтня (другий раунд).
 
Цікаво, що для «дніпрян» майбутня участь у таких змаганнях — перша після тривалої паузи: востаннє у турнірах під егідою ФІБА цей клуб грав у сезоні 2006/2007. 
 
«Хімік» та «Дніпро» також активно працюють на трансферному ринку: южненці вже попрощалися зі своїм лідером — американським захисником Джеймі Смітом — та підписали українського форварда Віталія Мальчевського, а «біло-сині» продовжили контракт із захисником Олександром Мішулою — своїм головним снайпером.
 
Про своє бажання грати в єврокубках заявляли і «Черкаські мавпи» (півфіналісти минулого сезону Суперліги) та одеська «БІПА» (5-та команда вітчизняної першості). Проте ФІБА їх до участі в Кубку Європи не допустила, причиною є  «невідповідність критерію місткості домашньої арени  — мінімум 2 тисячі місць».
 
У продовження теми спортивних арен знаний «регіонал» Борис Колеснiков, який є президентом хокейного клубу «Донбас», днями заявив, що найближчими роками в Черкасах збудують сучасний багатофункціональний спортивний комплекс.
 
* * *
 
Серед інших новин міжсезоння варто також виокремити створення нового клубу в Рівному.
 
Нова організація, яку очолить видатний баскетболіст Сергій Ліщук, об’єднає команду Вищої ліги «БК 93 ОШВСМ» (колишній «Пульсар») та клуб жіночої Суперліги «Сузір’я» під назвою «БК Рівне».
 
«Це — новий крок у розвитку рівненського баскетболу. У цьому виді спорту в нас давні традиції, і ми повинні їх відродити. Я — патріот свого міста, я виріс і буду працювати тут. Ми маємо забрати дітей з вулиць і дозволити їм займатися спортом», — заявив Ліщук.