Органіка в законі: чому потрібна принциповість у виробництві та торгівлі еко-продуктами

12.07.2017
Органіка в законі: чому потрібна принциповість у виробництві та торгівлі еко-продуктами

Сертифікація органічної продукції за міжнародними стандартами, сподіваємося, витіснить із цього недешевого ринку дурисвітів.

Відкритий діалог щодо перспектив органічної продукції пройшов у Мінагрополітики в рамках міжнародного проекту USAID «Підтримка аграрного та сільського розвитку».

Українські та міжнародні експерти, виробники органічної продукції та громадські активісти обговорювали законопроект «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу й маркування органічної продукції».

Виробництво органічних продуктів в Україні за останні десять років зросло на дев’яносто відсотків, а щорічний обсяг внутрішнього ринку споживання сягає 21-22 мільйона євро.
 
«Цей ринок дуже динамічний, він розвивається, орієнтуючись як на експорт, так і на внутрішнього споживача. Для України важливо прийняти нарешті закон про органічну продукцію, щоб мати сучасну правову базу для виробників та подолати недовіру споживачів до української органічної продукції», — каже заступник міністра аграрної політики та продовольства Олена Ковальова.
 
За її словами, прийняття цього законопроекту матиме низку позитивних наслідків.
 
По-перше, він враховує інтереси всіх зацікавлених сторін — громадських організацій, виробників, органів влади.
 
По-друге, унормовує діяльність органічного сектору, зберігає тенденції його розвитку.
 
По-третє, він дозволить збільшити зайнятість у невеликих сільськогосподарських виробників, забезпечуючи нові робочі місця.
 
Заступник міністра агрополітики з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева наголошує, що прийняття законопроекту №5448 дозволить ще й врегулювати проблемні питання експорту, забезпечивши додаткові фінансові надходження.
 
«Основними ринками збуту для української органічної продукції сьогодні стали країни ЄС, Азії, США. З огляду на те, що скоро активується зона вільної торгівлі між Україною та Канадою, сподіваємося завоювати і її ринок. Ця країна має серйозний інтерес, а разом із США та Європейським Союзом формує близько 90 відсотків усього світового попиту на органіку.
 
Набуття чинності законопроекту дозволить адаптувати українське законодавство у сфері якості органічної продукції до міжнародних стандартів. Таким чином українські виробники позбавляться перешкод у постачанні своєї продукції на світові ринки», — пояснює Ольга Трофімцева.
 
Загалом же прийняття закону №5448 допоможе захистити виробників органічної продукції від недобросовісної конкуренції, споживачів — від фальсифікату, розвивати сільські території та створити додаткові робочі місця.
 
Новий законопроект також підніме імідж України як виробника якісної органічної продукції, дозволить залучити інвестиції в аграрний сектор.
 
Завдяки адаптації внутрішньої системи контролю якості до світових стандартів, продукція, яка продаватиметься на полицях наших магазинів, маркована як органічна, нарешті й справді такою буде. 
 
Зрештою, буде створено кращі умови і для виробників. Адже завдяки міжнародній сертифікації процесу виробництва повністю зникають експортні технічні бар’єри.
 
І якщо продукція матиме логотип «зелений листочок», вона справді виготовлятиметься згідно з вимогами ЄС до основних критеріїв закону про органічне виробництво.
 
Тобто органічне виробництво буде належним чином сертифіковане, застосовуватимуться специфічні дозволені речовини та елементи технології, ощадливі до довкілля і безпечні для споживача.
 
Буде також створено достовірний реєстр органічних виробників, сертифікуючих органів, органічного насіння, адже новий законопроект формує систему контролю за процесом виробництва та виробниками відповідно до практики країн ЄС. 
 

ДОВІДКА

Станом на червень 2017 року в Україні зареєстровано більше 420 виробників органічної продукції. Під сертифікованим органічним виробництвом зайнято 421,5 тис. га земель та ще 550 тис. га земель — під сертифікованими дикоросами (травами, ягодами і грибами).