З боргами і «недоторканними» скандалами: як Рада відкрила останній пленарний тиждень

12.07.2017
Шоста сесія Верховної Ради України добігає кінця.
 
Втім деякі парламентарії ініціюють продовження роботи сесії бодай ще на один тиждень, однак навряд чи такий незначний «додатковий час» суттєво вплине на депутатський коефіцієнт корисної дії.
 
Надто багато невирішених проблем та незакритих питань лишають по собі народні обранці.
 
Про них «УМ» писала детальніше в попередньому номері. 
 
Що ж стосується поточного тижня, то два головні «голосувальні» дні у парламенті — вівторок та четвер — мали бути присвячені розгляду пенсійної реформи та подань ГПУ щодо зняття депутатської недоторканності.
 
До порядку денного останнього перед літніми канікулами пленарного тижня планують включити і законопроект про Конституційний Суд.
 
Документ очікує на фінальне голосування, у першому ж читанні законопроект був розглянутий і схвалений 20 червня цього року.
 
«Минулого разу до цього закону було більше тисячі поправок. Передбачаю, що знову може бути багато поправок», — коментує ситуацію із законом спікер Андрій Парубій. 
 
Однак чи не головною «родзинкою» тижня є спроба позбавити кількох «недоторканних» депутатського імунітету.
 
Нагадаємо, що Генпрокуратура просить згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів Лозового, Дейдея, Довгого, а також на притягнення до кримінальної відповідальності і затримання народних депутатів Полякова, Розен­блата та Добкіна.
 
Цікаво, що один iз фігурантів подань — депутат Добкін пообіцяв натиснути кнопку «за», голосуючи за зняття власної недоторканності, а також деяких своїх колег.
 
«Я однозначно буду голосувати за зняття недоторканності з Полякова і Розенблата. Свою вину вони довели самі в кіно, яке ми бачили... Є питання щодо того, як ці докази були здобуті... За арешт голосувати я не буду», — сказав нардеп.
 
«За Довгого, Дейдея і Лозового я голосувати не буду, там доказова база дорівнює нулю», — додав Добкін у коментарях для «Української правди».
 
Тим часом депутата Розенблата, підозрюваного в отриманні 200 тисяч доларів хабаря, Блок Порошенка вже виключив iз лав своєї фракції. 
 
А от фракція «Народного фронту» вважає безперспективними кримінальні провадження проти своїх депутатів Максима Полякова та Євгена Дейдея.
 
Про це керівник фракції «Народний  фронт» Максим Бурбак заявив iз трибуни парламенту вранці 11 липня.
 
«Вчора на засіданні фракції прийнято рішення дати можливість нашим колегам по фракції захистити свою репутацію і честь без жодного імунітету. «Народний фронт» проголосує за зняття недоторканності. Ми вважаємо, що це буде чесно перед українським народом», — повідомив Бурбак. 
 
«Утім це зовсім не означає, що ми погоджуємося з безглуздими пустопорожніми звинуваченнями НАБУ щодо Полякова й Дейдея. Більше того, фракція впевнена, що судові справи проти них ­ — чиста профанація — очевидна, нахабна і без жодної перспективи», — заявив він.
 
Хай там як, а на початку вечірнього засідання, тобто після 16.00, у Верховній Раді чекали на прибуття Генпрокурора Юрія Луценка, у чиїй присутності мало відбутися представлення подань ГПУ та голосування за зняття недоторканності. 
 
В очікуванні Луценка Верховна Рада прийняла законопроект щодо діяльності вищих навчальних закладів на території Донецької та Луганської областей.
 
Він встановлює фіксоване держзамовлення для контингенту вищих навчальних закладів, які розташованi в населених пунктах, наближених до території, на який здійснюється антитерористична операція.
 
Голосування за це відбувалося на тлі мітингу під стінами Верховної Ради — близько 200 осіб вимагали від парламентаріїв скасування депутатської недоторканності.