Російський «Техно­промекспорт» обіцяв Siemens не відправляти його турбіни до Криму

12.07.2017
Німецький концерн Siemens анонсує судовий позов проти відповідальних за постачання чотирьох турбін власного виробництва до Криму.
 
Концерн заявив, що це сталося без його згоди.
 
Відповідно до санкцій Європейського Союзу проти Росії, ані фізичні, ані юридичні особи не можуть здійснювати постачання технічних пристроїв до окупованого росіянами півострова. 
 
Siemens анонсує судовий позов проти всіх, хто відповідальний за цю поставку, а також проти свого клієнта фірми «Техно­промекспорт».
 
Згідно з заявою, оприлюдненою концерном, упродовж останніх декількох місяців він отримав письмову гарантію від свого клієнта, що той не здійснюватиме поставок техніки до Криму.
 
Siemens виготовив турбіни для проекту, реалізованого росіянами, і переконував, що будь-яке перенаправлення цих пристроїв до окупованого півострова буде порушенням контракту.
 
Проте, інформагенція «Рейтер» повідомила минулого тижня, що постачання до Криму таки мало місце.
 
За твердженням російської сторони, турбіни, що їх встановлюють у Криму, виготовлено в Росії з російських комплектуючих.
 
Натомість, Siemens переконує, що дані турбіни походять iз підприємства у Санкт-Петербурзі, 65% котрого належить німецькому концерну, і де застосовуються його технології.
 
Досі випадків, коли німецькі підприємства порушували б санкції Європейського Союзу щодо Росії, запроваджені за анексію Криму, зафіксовано не було.
 
Принаймні днями це констатували автори дослідження Східного комітету німецької економіки (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft).
 
Однак, можливо, з’явився прецедент. Ідеться про чотири газові турбіни, які виробило спільне підприємство «Сіменс технології газових турбін» (65 відсотків у Siemens, 35 — у російських «Силових машин») для «Техно­промекспорту», дочірньої компанії російського держконцерну «Ростех».
 
«Ростех» не заперечує факту постачання. 
 
Газові турбіни призначені для нової теплової електростанції у Криму, яка повинна почати свою роботу в 2018 році.
 
Будівництво почали, щоб компенсувати брак електроенергії, від якого потерпає півострів.
 
Санкції ЄС, запроваджені три роки тому, забороняють поставки на анексований Росією півострів товарів, які можуть використовуватися, зокрема, у сфері енергетики.