Подвійне «класико»: новий сезон розпочнеться двома матчами «Шахтар»—«Динамо»

14.07.2017
Подвійне «класико»: новий сезон розпочнеться двома матчами «Шахтар»—«Динамо»

У суботньому матчі «Динамо» спробує наздогнати «Шахтар» за перемогами в Суперкубку України.

Через ранній старт єврокубків та тривалу зимову паузу в чемпіонаті літнє міжсезоння в українському футболі дуже коротке.

 

Уже в суботу поєдинком за Суперкубок в Одесі офіційно відкриють новий клубний сезон.

Суперкубок-2017: дебют Хацкевича та нова спроба Фонсеки

За трофей утретє поспіль та вдесяте з часу проведення турніру боротимуться вітчизняні «гранди» — «Шахтар» та «Динамо».
 
Цікаво, що цього разу трохи змінився статус учасників матчу-відкриття — на відміну від попередніх років,  на поле одеського «Чорноморця» у ранзі володаря «золотого дубля» вийдуть «гірники».
 
Кияни ж розпочнуть сезон 2017\2018 як фіналісти Кубка та срібного призера внутрішньої першості, і, що головне, з новим наставником.
 
Загалом, у літописі шестиразового переможця Суперкубка (у «Шахтаря» — на одну звитягу більше) розпочинається новий етап: після трьох років роботи Сергія Реброва команду очолив ще один тренер «з динамівським серцем» — Олександр Хацкевич, котрий одразу ж взявся змінювати схему гри киян.
 
«На тренуваннях та у спарингах ми відпрацьовували модель гри з двома форвардами. Та і головний акцент тепер будемо робити не на контролі м’яча, а на швидких контратаках», — зазначив «опорник» столичної команди Віталій Буяльський.
 
А нападник Артем Кравець заявив про необхідність вдалого старту перед важливими поєдинками Ліги чемпіонів: «Це перша гра сезону, тому важливо через неї якісно підготуватись до баталій на внутрішній та європейській аренах. Про відсутність мотивації не може бути й мови».
 
Принциповою буде боротьба за трофей і для головного тренера «Шахтаря» Пауло Фонсеки, котрий  рік тому матчем в Одесі дебютував на чолі «гірників», утім, з першої спроби виграти титул не зміг.
 
Зрештою, після завоювання «золотого дубля» Суперкубок — єдине досягнення, якого немає в «українській колекції» португальського фахівця.
 
До речі, між собою кияни і донеччани зіграють двічі за тиждень — після баталій за Суперкубок на «грандів» чекає поєдинок 2-го туру нового сезону УПЛ, котрий відбудеться 22-го липня у Харкові.
 
Додамо також, що серйозних змін у складі «гірників» цього літа не було — на заміну ветерану Кучеру в команду прийшов молодий грузин Хочолава, крім цього, приєдналися до «Шахтаря» і Петряк (повернувся з оренди у «Зорі») та Фред (відбув дискваліфікацію за вживання допінгу). 
 
Не витрачало значні суми на нових гравців і «Динамо», але за кілька днів до Суперкубка все ж підписало легіонера — за 1,5 млн. євро «біло-сині» купили правого захисника польського «Леха» Томаша Кендзьору.
 
При цьо­му з орендних мандрів до Києва повернулося одразу троє забивних форвардів — Артем Кравець, Дьємерсі Мбокані та Жуніор Мораес.

Новий сезон УПЛ: лідери за трансферами — новачки

Значно активнішими у підписанні футболістів перед стартом чемпіонату (який, до речі, вперше за багато років розпочнеться одразу після матчу за Суперкубок — уже цієї неділі) є новачки еліти — «Верес» та «Маріуполь», масово підписує футболістів і дебютант Ліги Європи «Олімпік».
 
Щоправда, майже всі гравці переходять у нові команди на правах вільних агентів або ж ідуть в оренду.
 
Так, донеччани вже уклали контракти з представниками проблемної «Сталі» Шабановим та Кравченком і орендували молодого динамівця Лук’янчука. 
 
Не цурається  залучати до свого складу нових футболістів і рівненський «Верес», оформивши трансфери Бандури, Карасюка та Іщенка.
 
До слова, не маючи належної для виступів у ПЛ домашньої арени, футболісти з Рівного вирішили максимально близько отаборитися біля «Арени Львів», де команда Юрія Вірта планує приймати своїх суперників у ЧУ.
 
Аби постійно не мандрувати між Рівним та Львовом, «Верес» кинув якір на тренувальній базі у Винниках, що на Львівщині.
 
Повернувшись після дворічної паузи в еліту, продовжив практику масової оренди молодих вихованців «Шахтаря» «Маріуполь» — тепер наставник команди з Приазов’я  Олександр Севидов може розраховувати на Чурка, Борячука, Авагімяна, Кольцова, Кірюханцева, Гриценка та Болбата.
 
Натомість змінили вектор трансферної політики «Карпати»: після того як «левів» очолив іспанець Серхіо Наварро, до Львова вже приїхало кілька гравців iз Латинської Америки та Іспанії — захисники Перейра та Кортеджано і нападник Рібас.
 
Серед новачків «зелено-білих» варто виокремити уругвайського форварда Себастьяна Рібаса, котрий свого часу пограв за міланський «Інтер», французькі «Монако» й «Діжон» та лісабонський «Спортинг».
 
А свої домашні матчі в новому сезоні «біло-зелені» проводитимуть на стадіоні «Україна».