Українські веслувальники з новим тренером тріумфували на чемпіонаті Європи

19.07.2017
Українські веслувальники з новим тренером тріумфували на чемпіонаті Європи

До третього місця на Олімпіаді-2016 дует Янчук / Міщук додав і «бронзу» Євро-2017. (Фото з сайта canoe.in.ua.)

Веслування залишається нашою найуспішнішою олімпійською дисципліною — на трьох останніх Іграх українці здобули сім нагород (три «золота», два «срібла» та дві «бронзи»).
 
Зважаючи на це, результат збірної на Олімпіаді-2016 в Ріо — дві медалі — визнали провальним.
 
Тоді, нагадаємо, лише Юрій Чебан (перемога у заїзді каное-одиночок на 200 метрів) та дует Дмитро Янчук / Тарас Міщук (третє місце у виді каное-двійки на 1000 м) потрапили на подіум.
 
Уже під час аналізу причин невдачі у серпні 2016-го надбанням громадськості став конфлікт між командою байдарки-четвірки на 500 м (Марія Кічасова, Анастасія Тодорова, Інна Грищун та Світлана Ахадова) та головним тренером збірної Олексієм Мотовим, якого підтримувало міністерство.
 
Усе почалося з того, що за місяць до Ігор відсторонили від роботи особистого тренера дівчат Олексія Семикіна, який нібито порушив правила відбору на Олімпіаду, а замість Кічасової «загребною» в команді стала Марія Повх.
 
Ці кадрові ротації, за словами спортсменок, і завадили їм «узяти» медаль — українки у Ріо фінішували четвертими.
 
Потім уже були заяви і про відмову Повх тренуватися разом із командою, і про бажання Семикіна «продати» четвірку за кордон (в Азербайджан чи Молдову), і про шантаж із боку міністра спорту Ігоря Жданова — в усіх підводних каменях конфлікту важко розібратися й сьогодні.
 
Підтримав тоді дівчат дворазовий олімпійський чемпіон Юрій Чебан:
 
«Мотов — людина міністерства, яке його постійно захищає. Якби не халатність головного тренера, у нас було б п’ять медалей на Іграх».
 
Зрештою, аби не «підставляти» під шквал критики Марію Повх, тренер збірної Олексій Мотов взяв на себе відповідальність за провал і подав у відставку.
 
Після цього Семикін повернувся до роботи з підопічними, а новим наставником «синьо-жовтих» став Чебан, котрий після Ріо завершив спортивну кар’єру. На цьому конфлікт, схоже, вичерпано.
 
Звісно, оцінювати діяльність Чебана-тренера ще зарано, але принаймні гучних скандалів у збірній немає.
 
Важливо, що самі спортсменки говорять про хорошу атмосферу в команді.
 
«Зараз усе добре, організація зборів — на високому рівні. Юрій Володимирович чудово керує збірною, дає можливість максимально виступати на престижних змаганнях», — сказала Марія Кічасова.
 
Про «мирову» у славнозвісній четвірці свідчать і результати: на першому серйозному турнірі нового олімпійського циклу — чемпіонаті Європи, який днями завершився у болгарському Пловдиві, — квартет байдарочниць «взяв» «бронзу» з Повх у складі (крім Марії, виступали також Кічасова, Тодорова і Грищун).
 
Підтвердили свій високий клас і призери Олімпіади-2016 Дмитро Янчук / Тарас Міщук.
 
Щоправда, третє місце на континентальному форумі вони вибороли не на своїй улюбленій кілометровій дистанції, а в гонці довжиною 500 метрів. 
 
Єдине ж «золото» «синьо-жовтим» принесла двійка Марія Кічасова / Анастасія Горлова (байдарка, 200 м).
 
Пара, яка виступає разом лише з травня, вже встигла виграти національну першість та Євро-2017, має «медальні» перспективи і на чемпіонаті світу, котрий пройде у серпні в чеському Рачіце.
 
А останню — четверту за ліком — нагороду в Пловдиві завоював дует Ігор Трунов / Іван Семикін (байдарка, 500 м).
 
Таким чином, в активі українців одне «золото» і три «бронзи» та восьме місце в командному заліку. 
 
Виступ на континентальному турнірі новоспечений тренер Чебан оцінив так:
 
«Безперечно, я дуже радий успіхам наших веслувальників, це — хороший початок сезону. Але найважливіший старт року — чемпіонат світу, і тільки за його підсумками можна буде реально оцінити проведену роботу. Головне ж наше завдання — Олімпійські Ігри-2020».