Держлісагентство посилить оперативну роботу відомчих рейдових бригад

19.07.2017

Державне агентство лісових ресурсів України посилює оперативну роботу відомчих рейдових бригад з охорони лісів.

 

До складу таких бригад увійшли працівники правоохоронних та природоохоронних органів і громадські інспектори з охорони довкілля.

 

Також передбачено заходи щодо належної організації охорони лісів та посилення відповідальності самих працівників державної лісової охорони за неналежне виконання ними посадових обов’язків. 

Вирубують трохи менше

У щойно прийнятому наказі наголошено, зокрема, на забезпеченні належних службових розслідувань щодо обставин скоєння незаконних рубок.
 
Ідеться про персональну відповідальність директорів державних лісогосподарських підприємств за своєчасну і повну передачу матеріалів про виявлені лісопорушення до правоохоронних та судових органів.
 
З обласними державними адміністраціями проведуть спільні наради за участi територіальних органів прокуратури, поліції, Служби безпеки України, Державної фіскальної служби України, Державної екологічної інспекції України.
 
Мета нарад — затвердити спільні заходи для охорони лісів від незаконних рубок та проводити систематичні перевірки пилорам та інших деревопереробних підприємств щодо законності придбання деревини. 
 
Серйозна активізація охоронної роботи стала результатом аналізу оперативної інформації про стан убезпечення охорони лісів від незаконних рубок.
 
Адже, незважаючи на заходи, вжиті державними лісогосподарськими підприємствами й установами Держліс­агентства, обсяг незаконних рубок за перше півріччя нинішнього року склав 14,4 тисячі кубометрів деревини.
 
Хоч це майже на півтори тисячі кубометрів менше, ніж за аналогічний період минулого року, цифра варварського вирубування лишається вражаючою.  

Браконьєрство обійдеться вчетверо дорожче

Спільний наказ Мінагрополітики та Мінприроди «Про затвердження Такс для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання (крім видів, занесених до Червоної книги України)» пройшов державну реєстрацію в Мін’юсті.
 
Цього разу суми відшкодувань за незаконне полювання розраховані з урахуванням індексу інфляції, в середньому збільшили у чотири рази за всіма видами тварин.
 
Тепер браконьєр має не лише сплатити штраф, а й компенсувати кошти, які необхідно вкласти користувачу мисливських угідь на відтворення знищених браконьєром тварин. 
 
Наприклад, розмір стягнення за незаконне добування або знищення лося збільшено до 80 тисяч гривень (було 20 тисяч), оленя європейського — до 60 тисяч (було 15), оленя плямистого — до 50 тисяч, лані — до 40 тисяч (було 10), козулі та муфлона — до 32 тисяч гривень (було 8 тисяч). 
 
Також збільшено суми відшкодування за незаконне добування або знищення хутрових і птахів.
 
Зокрема, розмір стягнення за бобра зріс до 10 тисяч iз 2600 гривень, за зайця-русака — до 8 тисяч iз 500 гривень, за бабака, куницю — до 6 з півтори тисячі гривень, за лебедя — до 4 тисяч з однієї, за галагазів, гусей, кекликів, куріпок сірих, фазанів — до 2 тисяч гривень iз попередніх 500.
 
Окрім того, збільшено в п’ять-десять разів такси за знищення чи пошкодження гнізд, нір, бобрових загат, інших природних помешкань тварин.
 
Нові збільшені такси почнуть діяти з дня опублікування наказу в Офіційному віснику Мін’юсту, запланованого на 25 липня 2017 року.
 
Крім відшкодування збитків, за браконьєрство передбачені ще й адміністративна та кримінальна відповідальність. 

Горить швидше, ніж гасять

Улітку, як завше, збільшилося пожеж. Насторожує, що локалізувати останні з них вдається тільки на території, що сягає кількох десятків гектарів, і виникають вони не спонтанно, а в результаті цілком конкретних дій людей.
 
Так, у кінці червня у зоні відчуження та без­умовного відселення на території Луб’янського лісництва пожежа розповсюдилось на площу близько 20 гектарів.
 
Запалав ліс під час проведення технологічної вирубки.
 
Підрядники прокладали просіку для залізничної дороги, в результаті недотримання правил протипожежної безпеки загорілися порубкові рештки деревини та лісової підстилки.
 
Для гасіння спричиненої людьми пожежі та проведення повітряної розвідки довелося залучити вертоліт МІ-8 iз водозливним пристроєм та два літаки Ан-32П.
 
За даними рятувальників, вертольоту довелося здійснювати п’ять скидів води загальним об’ємом десять кубометрів, перш ніж пожежу з чиєїсь необережності вдалося локалізувати.
 
Усього до гасіння було залучено 102 людини особового складу та 22 одиниці спецтехніки. 
 
На Дніпропетровщині пожежа, яка в підсумку охопила тридцять гектарів лісу, виникла 17 липня внаслідок навчальних стрільб.
 
Як повідомила прес-служба ДСНС, поблизу селища Гвардійське Новомосковського району на території військового полігону загорілася суха трава та лісова підстилка окремими осередками спочатку на площі близько двох десятків гектарів.
 
Гасили з ранку до пізнього вечора. Тим часом на Херсонщині у двох лісництвах — Збур’ївському та Новокаховському — ліс не могли загасити кілька діб.
 
Як повідомила речниця управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Херсонській області Квіта Заобурна, початкова площа пожежі складала близько 9,5 гектара.
 
З 12 липня в області вже зафіксовано сім загорань у лісових масивах загальною площею близько двадцяти гектарів.
 
Про пожежу в Збур’ївському лісництві повідомили 16 липня, у Новокаховському — вранці 17 липня.
 
В той самий день управління ДСНС Херсонщини повідомило також про горіння сухої трави і сміття на площі 28 гектарів, а всього впродовж тільки понеділка в області зафіксовано близько 13 випадків такого загорання.
 
Попередні висновки компетентних служб причиною згаданих масштабних пожеж називають підпали.