Рівняння на Швейцарію: альпійські виробники сиру поділилися секретами якості

19.07.2017
Рівняння на Швейцарію: альпійські виробники сиру поділилися секретами якості

Виготовлення якісного сиру потребує не тільки матеріальних, а й, більшою мірою, інтелектуальних інгредієнтів.

«Швейцарське» вже давно стало синонімом «високоякісного».
 
А щоб не тільки облизуватися й ностальгувати, згадуючи продукцію з альпійських лугів, у Києві провели семінар «Досвід і роль швейцарських молочних асоціацій у сфері якості та безпечності молока».
 
Співпрацю в рамках швейцарсько-українського проекту з безпечності молока Мін­агрополітики, Держпродспоживслужба та Інститут продовольчих ресурсів НААН налагоджують, розраховуючи підтягнути українські промислові стандарти до рівня найвищих європейських.
 
Координатор проекту Сабін Рейст і представники однієї з найбільших швейцарських асоціацій виробників сиру Fromarte Крістіан Шмуц та Стефан Труттманн поспілкувалися з представниками українських молокопереробних підприємств та познайомили їх зі своїми досягненнями.
 
Обговорювали як стан молочної галузі Швейцарії загалом, так і принципи роботи основних галузевих об’єднань виробників, племінних союзів, сироварів, молокопереробних підприємств та організацій із просування молочної продукції в межах країни та за кордоном. 
 
Попри різноманіття асоціацій кожна ланка в ланцюгу виробництва молока та молочних продуктів у Швейцарії представлена єдиною організацією.
 
Наприклад, понад двадцять тисяч виробників молока в Швейцарії створили дванадцять галузевих регіональних об’єднань та спільну «парасолькову» асоціацію Швейцарських виробників молока (SMP).
 
Альпійські фахівці-сировари презентували в Україні свій досвід розробки та впровадження системи менеджменту якості для своїх членів QM-Fromarte.
 
Цікавим інформаційним бонусом стали також система закупівлі молока та приблизний договір на купівлю, який розроблявся у консенсусі з об’єднаннями швейцарських виробників та молочної індустрії.
 
Під час дискусій для українських учасників ринку найакцентованішими питаннями виявилися проекти приблизного договору на закупівлю сирого молока, настанови з управління якістю виробництва та переробки молока, перспективи та труднощі їх впровадження в умовах України.
 
Принаймні інформації для роздумів і для наступних дій у най­ближчі роки ми отримали достатньо.