Пане, прошу до роботи: до кінця року у Польщі працюватимуть вже 2 млн українців

19.07.2017
Пане, прошу до роботи: до кінця року у Польщі працюватимуть вже 2 млн українців

Поляки все активніше повертаються iз заробітків на Заході на батьківщину, випливає зі звіту транспортного сервісу Clicktrans.pl.
 
Найбільше репатріантів прибуває з Великої Британії та Німеччини.
 
«У першому кварталі 2017 року на сервісі Clicktrans замовлено втричі більше заявок на перевезення майна із Заходу до Польщі, ніж із Польщі за кордон», — йдеться у звіті Clicktrans.pl.
 
У відсотковому відношенні кількість переїздів на батьківщину становила 74%, а з Польщі за кордон — 26%. 
 
Із наведених у звіті даних випливає, що перевага повернень на батьківщину над виїздами за кордон почала збільшуватися з 2015 року, впродовж якого співвідношення повернень до виїздів становило 64% до 36%. 
 
На повернення поляків на батьківщину можуть мати вплив, зокрема, «позитивні сигнали стосовно економічної ситуації в Польщі», вважає співавтор звіту, глава Clicktrans.pl Міхал Бжезинський.
 
Він також припускає, що  рішення співвітчизників повернутися до рідного краю може бути спричинене «невпевненою ситуацією польської громади та настроями  внаслідок «Брекзиту».
 
Наступний рік покаже, чи тенденція не зазнає змін і чи триватиме далі масова репатріація поляків. 
 
Звіт уклали на підставі даних 10 тис. 232 замовлень про переїзд за період від листопада 2011 року по березень 2017 року.
 
Clicktrans.pl є польським відділенням загальноєвропейської транспортної служби, яка надає громадянам послуги з переселення. 
 
За роки членства в ЄС Польща отримала з євросоюзівського бюджету більше 150 млрд. євро дотацій на розвиток інфраструктури, галузей економіки та регіонів.
 
Польські уряди вміло використали дотації з брюссельської казни, і тепер польська економіка зростає найвищими в Європі темпами, доходи поляків збільшуються, країна переживає економічний бум, який супроводжується нестачею робочих рук. 
 
Як наслідок — повернення співвітчизників із заробітків на Заході і... навала нових заробітчан зі Сходу, переважно з України.
 
Польська влада відчиняла двері для українців поступово, оцінюючи наслідки. Дозволи на роботу спочатку видавали на три місяці, потім на шість.
 
А тепер, коли стало цілком зрозуміло, що українська курочка несе для Польщі насправді золоті яйця, лібералізація пішла ще далі. 
 
Польський уряд 11 липня ухвалив проект закону, за яким іноземці з-за меж Європейського Союзу зможуть одержати посвідку на тимчасове перебування у Польщі.
 
Згідно з наведеними у проекті підрахунками Управління у справах іноземців, зміни можуть зачепити навіть 200 тисяч іноземців.
 
Тільки у 2015 році воєводства прийняли понад 100 тисяч клопотань про легалізацію перебування.
 
Більшість дозволів на тимчасове перебування видали у зв’язку з виконанням роботи. 
 
«Можна чекати подальшого значного зацікавлення легалізацією перебування іноземців у зв’язку з працею», — наголошено у доданій до проекту оцінці впливу нових правил.
 
Крім того, для іноземців, котрі хочуть отримати посвідку на постійне перебування у Польщі, буде введено нову вимогу.
 
Вони повинні знати польську мову щонайменше на рівні B1 (середній рівень).
 
Від цього обов’язку звільнятимуть дітей- іноземців до 16 років та тих, які народилися на теренах Польщі.
 
Нинішні правила не вимагають навіть мінімального рівня знання польської мови.
 
Зміни до законопроекту, як наголосили в Міністерстві внутрішніх справ, повинні створити ліпшу нормативно-правову базу, що дозволить «свідомо управляти міграцією у Польщі», та надати надійніший захист для іноземних жертв торгівлі людьми.
 
Проект впрова­джує також спрощення для іноземців, котрі хочуть оселитися у Польщі на постійній основі у зв’язку з їхнім польським походженням.
 
Зміни також спрощують процес видачі рішення у справі обов’язку іноземця до повернення.
 
Згідно з проведеним цього місяця дослідженням, 58% українців не планують їхати на роботу в інші, ніж Польща, країни ЄС. Європейський Союз не відбере у Польщі працівників з України.
 
Про це свідчать результати дослідження київського фонду «Демократичні ініціативи».
 
«Для громадян з-за східного кордону Польща залишається країною номер один», — коментує результати дослідження Лукаш Козловський з організації «Працедавці Польщі».
 
Причин є декілька. По-перше, пом’якшення візового режиму стосується винятково подорожей iз туристичною метою, відвідин родини або ведення підприємства, і воно не надає доступу до ринку праці. 
 
«Польща має у цій справі величезну перевагу, адже українці можуть працювати в країні легально», — наголосив Козловський.
 
У тому, що Євросоюз не відбере у Польщі працівників з України, переконаний також експерт групи Pracuj Лукаш Марціняк.
 
Він наголосив, що польський ринок праці стає все більш конкурентоспроможним щодо ринків Старої Європи.
 
На польських підприємствах збільшуються не тільки зарплатні, а й інші виплати працівникам.
 
Це бачать як польські працівники, котрі повертаються з еміграції до країни і знаходять добре оплачувану роботу, так і українці, для яких польський ринок праці є дуже привабливим.
 
Український аналітичний центр передбачає, що до кінця цього року громадян України, які працюють у Польщі, буде вже два мільйони. Це удвічі більше, ніж торік.
 
У 2016 році українцям було видано понад мільйон заяв про намір доручити виконання роботи.