Як приготувати смачнющі домашні цукати: поради досвідченої господині

19.07.2017
Як приготувати смачнющі домашні цукати: поради досвідченої господині

Діти надихають Людмилу Юрченко готувати смаколики. (Фото з сімейного архіву.)

Це — одне з найперших бажань довгими зимовими вечорами, коли душа насправді бажає літа.
 
І коли на столі з’являється запашний чай із цукерочками з власної грядки або з власної комори, відчуття літа з букетами ароматів і розмаїттям смаків умить наповнює усю вашу оселю. 
 
У цьому переконана Людмила Юрченко, мама п’ятьох чудових діток і журналіст за сумісництвом.
 
Хоча навіть найближчі люди пані Людмили не можуть сказати, у чому саме полягає її сумісництво, бо все, за що береться жінка, їй вдається на славу.
 
Погоджуюся на всі сто: рецепти пастили, якими вже ділилася дбайлива матуся Людмила з нашими читачами, були настільки вдалі та смачні, що я і досі не розумію, як так швидко, «потрішечки куштуючи», «розкуштувала» все, не те що не дочекавшись зими, а навіть осені.
 
Тому не сумніваюся в тому, що і цукати, які радить Людмила Юрченко,  так само неймовірно смачні. І не повірите, з чого, — з кабачків!
 
«У рецепті були з лимоном, але оскільки лимони нині дорогі й у мене на господарстві не було, то зробила з йоштою, а для кислинки додала райських зелених яблук.
 
Вийшло щось, схоже на грейпфрут, — захоплюється власним творінням креативна мама. — Нам дуже засмакувало! Рекомендую! Ще хочу пізніше спробувати зробити з аличею — буде смак ананасів. А наразі готується з аґрусом. Цікаво, чи буде нагадувати ківі, бо аґрус мені дуже нагадує ківі», — не стомлюється експериментувати вона. 
 
Заготовки-цукерочки. Для цікавих пані Людмила відкриває свій секрет виготовлення цукатів із кабачків. «Є, звісно, кілька варіантів.
 
А головний секрет — експериментуйте! — мотивує вона на самому початку смачної справи.
 
— Я беру молоді кабачки (можна і не молоді, але там треба забрати серединку), ріжу кружальцями, засипаю цукром і даю постояти, поки вони стануть ніби трохи прив’ялі, а сік із них вийде. Далі беру сік, зливаю і доводжу до кипіння. Туди додаю або сік лимона, або сік апельсина і нарізаний кружальцями апельсин або сік із порічок, проварюю і заливаю цим сиропом кабачки, даю постояти.
 
Роблю так тричі. Якщо за третім разом вони не набули потрібної прозорості, то просто одразу ж проварюю ще трохи з кабачками, скидаю на сито, щоб стік сироп, і розкладаю в сушарку. Пропорція — приблизно 500 грамів кабачків, 2 апельсини, 1 лимон або півлітра порічкового сиропу і приблизно 500 грамів цукру. Можна варіювати цукор на ваш смак, але коли його буде замало, то цукати будуть кислі й може все просто розваритися, як каша. Хоча можете спробувати, а раптом...» 
 
Головний посил Людмили Юрченко зрозуміли? Експериментувати, пробувати, поєднувати! У цих опціях народжується смакова істина. Смачного!