На контрольно-пропускних пунктах на адмінкордоні з Кримом зроблять «євроремонт»

19.07.2017
Покроковий план із будівництва об’єктів інфраструктури КПВВ та зон сервісного обслуговування склали після ретельного інспектування місць їх розташування.
 
Ремонтні роботи на адміністративному кордоні з анексованим Росією Кримом проведуть за проектами, які раніше розробили фахівці Міністерства з питань тимчасово окупованих територій.
 
На думку представників цього відомства, рекон­струкція КПВВ на кордоні Херсонської області з окупованою територією півострова зміцнить безпеку України та допоможе прикордонникам ефективно працювати в умовах територіальної близькості до військових формувань держави-окупанта.
 
— Наша мета — створити комфортний сервіс для людей, які приїжджають на Херсонщину з території тимчасово окупованого Росією півострова Крим, — заявив очільник Херсонської області Андрій Гордєєв.
 
— Інфраструктура буферної зони між Росією та Україною має стати прикладом того, як в Україні будують проєвропейську демократичну державу.
 
Кошторисні роботи виконали співробітники проектного інституту СБУ, однак реальну вартість оновлення представники цього відомства озвучувати не поспішають.
 
Фінансування з Резервного фонду розпочнеться тільки після того, як будуть надані вагомі обґрунтування проекту робіт.
 
Перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юсуф Куркчі підтвердив, що у зоні облаштованих КПВВ планується відкрити Центри надання адміністративних послуг, якими зможуть скористатися як громадяни з України, так і приїжджі з Криму.
 
— Ми не можемо собі дозволити дуже дорогий проект, але є бажання, щоб ці сервісні центри стали візитною карткою нашої країни, — заявив Юсуф Куркчі.
 
— Оптимізація прикордонних об’єктів є пріоритетним напрямом нашої роботи на найближчі кілька років. Окрім будівель, повинна бути реконструйована автотранспортна розв’язка, яка дасть можливість збільшити потік регулярних перевезень.
 
За інформацією, яку раніше озвучував голова Херсонщини, до кінця 2017 року встигнуть реконструювати лише один пункт пропуску біля селища Чонгар.
 
Другим за списком іде КПП «Каланчак», а ось пункт пропуску в Чаплинці, швидше за все, так і залишиться без змін.
 
Причина банальна: державна казна України не має коштів на повноцінний ремонт усіх трьох прикордонних стратегічно важливих об’єктів.
 
Адже на облаштування контрольних пунктів в’їзду-виїзду на адмінкордоні з окупованим Кримом із держбюджету виділили вдвічі менше коштів, аніж раніше обіцяли представники Кабміну.
 
У підсумку, решту суми довелося шукати в обласному бюджеті Херсонської області.
 
За даними поінформованих джерел Херсонської облдержадміністрації, на поліпшення інфраструктури у зоні контрольно-пропускних пунктів на кордоні із Кримом український уряд готовий виділити приблизно 200 мільйонів гривень.