СБУ викрила міжрегіональну мережу з виготовлення фальшивих доларів

19.07.2017
СБУ викрила міжрегіональну мережу з виготовлення фальшивих доларів

Гарні, але несправжні.

Міжрегіональне злочинне угруповання, що спеціалізується на виготовленні та збуті підробок іноземної валюти в особливо великих розмірах, знешкодили на Тернопільщині співробітники підрозділу контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ.
 
Як повідомив «УМ» прес-секретар обласного управління Служби безпеки України Петро Королюк, високоякісний друк банкнот номіналом 50 та 100 доларів у промислових масштабах здійснювали на обладнанні львівського поліграфкомбінату.
 
Підробки виготовлялися майстерно — містили чимало загальновідомих захисних елементів, що відображалися навіть під ультрафіолетовим світлом.
 
Оперативники Тернопільського управління СБУ спільно з поліцією та прокуратурою затримали двох організаторів угруповання під час виготовлення чергової партії фальшивої готівки.
 
Відтак після проведення понад півтора десятка обшуків в офісах та за місцем проживання учасників злочинного угруповання було вилучено банкноти з ознаками підробки, а також численні знаряддя та матеріали для виготовлення фальшивок — зокрема, кліше, прозорі плівки із зображеннями банкнот, спеціальні аркуші паперу з нанесеною розміткою контурів купюр, комп’ютерну техніку тощо.
 
 
На обладнання поліграфічного підприємства, яке використовували зловмисники, накладено арешт. 
 
За попередньою оцінкою фахівців, правоохоронцям вдалося запобігти підробці та «викиду» у відкритий обіг купюр на загальну суму понад шість мільйонів доларів.
 
Встановлено, що ідентичні за способом виготовлення, імітацією елементів захисту, серійними номерами та реквізитами фальшиві доларові банкноти раніше виявляли у Тернопільській, Львівській, Волинській та Івано-Франківській областях.
 
Наразі Тернопільська місцева прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ст. 199 Кримінального Кодексу України (незаконне виготовлення, зберігання з метою збуту та збут підробленої іноземної валюти), санкції якої передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років із конфіскацією майна. Досудове розслідування триває.