Дракон на Чорному континенті: Китай уже домінує в Африці, як колись СРСР

19.07.2017
Дракон на Чорному континенті: Китай уже домінує в Африці, як колись СРСР

Дружба з боку Джибуті пояснюється тим, що Китай за останні роки інвестував 14,4 млрд. доларів в інфраструктурні проекти в цій країні.

Після потужної економічної експансії Китай розпочинає ще й військову.
 
Минулого тижня китайські кораблі з військовими на борту вирушили до Джибуті в Африці, щоб облаштувати там першу військову базу КНР за кордоном.
 
Про це повідомила держ­агенція новин «Сіньхуа». 
 
У Пекіні стверджують, що базу використовуватимуть для миротворчих місій та гуманітарної допомоги в Африці та Західній Азії.
 
Також вона відіграватиме роль у військовому співробітництві, військово-морських навчаннях та рятувальних операціях, додають у «Сіньхуа».
 
Яка кількість китайських кораблів та військових вирушила до Джибуті, не уточнюється, зазначає у своєму коментарі Бі-Бі-Сі. 
 
Джибуті — невелика країна на півночі Африканського Рогу, що розташована біля жвавих морських шляхів у Червоному морі та Аденській затоці.
 
Держава вважається стабільною як для цього не зовсім спокійного регіону.
 
Там уже є військові бази США, Японії і Франції, будує свою Саудівська Аравія. 
 
До речі, китайська військова база дислокуватиметься лиш за шість кілометрів від американської «Камп Лемоньєр», на якій перебувають три тисячі американських військовослужбовців та контрактників.
 
Пентагон уже висловив уряду Джибуті занепокоєння з цього приводу.
 
Американський адмірал Томас Волдхаусер особисто переказав президенту Джибуті Ісмаїлу Омару Гюллеху свої побоювання з приводу такої близькості. 
 
Оскільки база буде розташована біля Аденської затоки, де лютують морські пірати, які захоплюють кораблі та екіпажі з метою отримання викупу, то її також використовуватимуть для «спільної підтримки безпеки стратегічних міжнародних морських шляхів», зазначає «Сіньхуа».
 
Облаштування у Джибуті китайської бази розглядається спостерігачами як намагання Пекіна затвердити власну військову присутність у регіоні. 
 
Нова китайська військова база в Джибуті викликає занепокоєння в Індії.
 
Бо Китай зміцнює військові альянси з країнами, які її оточують і є не дружніми до неї, особливо Бангладеш, М’янма (раніше Бірма) та Шрі-Ланка, вказує американський тижневик «Ньюсвік». 
 
Водночас державні китайські медіа стверджують, що Пекін переслідує винятково безпекові цілі.
 
В окремій заяві командуючий Народно-визвольної армії КНР Шен Чжинлонь заявив, що угода про створення китайської військової бази в районі Африканського Рогу була досягнута шляхом «дружніх переговорів» між Пекіном та Джибуті.
 
За останні роки Китай збільшив обсяги інвестицій до африканських країн, а також активно розбудовував свої збройні сили.
 
2015 року Пекін пообіцяв внести 60 млрд. доларів інвестицій у розвиток Африки. Він уже займає в Африці ті домінуючі позиції, які раніше там мав Радянський Союз. 
 
Дружба з боку Джибуті пояснюється тим, що Китай за останні роки інвестував 14,4 млрд. доларів в інфраструктурні проекти в цій країні.
 
Приблизно стільки ж інвестувала і Саудівська Аравія, в нагороду за що також отримала від уряду Джибуті дозвіл на будівництво своєї бази в цій країні стратегічного розташування. 
 
Пекін наразі не уточнює, скільки військовослужбовців буде на базі в Джибуті й коли там розпочнуться перші військові маневри.
 
Супутникові фото свідчать, що китайська база вже активно розбудовується і буде дуже великою, включно з портом для кораблів та злітною смугою й ангарами для військових літаків.
 
Будівельні роботи розпочалися у лютому 2016-го і з квітня по червень цього року територія забудови збільшилася у кілька разів.