Повернення Гетьмана: у Києві планують відкрити музей Івана Мазепи

21.07.2017
Повернення Гетьмана: у Києві планують відкрити музей Івана Мазепи

Онуфріївська, або Мазепина, триярусна церква-вежа після реставрації стане музеєм. (Фото з сайта ridna.ua.)

Перший в Україні музей гетьмана Івана Мазепи планують відкрити у 2019 році в Онуфріївській (Мазепинській) вежі на території Києво-Печерського історико-культурного заповідника.
 
Така ідея існувала давно.
 
Недаремно місцем створення обрали територію Києво-Печерської лаври, адже більшість її пам’яток, пов’язані з постаттю гетьмана, — збудовані за його кошти.
 
Важливим є те, що нині Московський патріархат будівництву музею не перешкоджає.
 
У музеї планують відкрити презентаційний зал з експозиціями та науково-дослідний центр, який вивчатиме постать Івана Мазепи і добу, коли він жив і діяв. 
 
«Це буде данина поваги до гетьмана і продовження його мрій та ідей. Крім того, ми говоримо не лише про музей гетьмана Мазепи, ми кажемо про певний науковий і освітній центр. Експозиція — це лише реконструкція того, що було, а нам треба рухатися уперед, реконструювати всі ті пам’ятки, щоб вони існували хоча би в електронному вигляді; створити певну базу даних, присвячену гетьману і всім пам’яткам його доби, всім людям, які були його сподвижниками», — каже начальник наукового відділу Києво-Печерського заповідника Костянтин Крайній. 
 
Вежа, у якій розміститься музей, була побудована за кошти гетьмана. Упродовж трьох століть її використовували як господарську споруду лаври, тому вона потребує значних реставраційних робіт.
 
Наразі вже перекрили дах будівлі і, як зазначив директор Києво-Печерського заповідника Любомир Михайлина, тільки-но розпочалися фасадні і внутрішні роботи, на які потрібно 4 мільйони гривень.
 
Потім перейдуть до реставрації інтер’єрів, а третім етапом буде створення експозиції.
 
Щоб орієнтовно показати, як виглядатиме майбутній музей із його експозицією, та передати атмосферу, ініціатори проекту в Онуфріївській вежі організували виставку одного дня «Гетьман Іван Мазепа — особистість, державник, меценат».
 
Присутні змогли побачити портрети козацької старшини (зокрема гетьманів Данила Апостола, Петра Дорошенка, Івана Самойловича, козацького сотника Сави Туптала), побутові речі (козацькі чаші, ложки), церковне начиння козацької доби XVIII століття, гетьманську булаву, козацьку шаблю.
 
Ці експонати — лише незначна частинка майбутньої експозиції.
 
«Тут багато старовини, безцінних полотен, які прибули на одноденну виставку, це визначна подія, — прокоментувала «Україні молодій» актриса Наталя Сумська.
 
— Іван Степанович Мазепа полюбляв ошатність, красу, багатство. Ми не маємо бути злиденними. Він зображений на всіх полотнах у гарному вбранні. Буде куди приходити, нарешті, а то мільйони людей знають Мазепу, а куди прийти вшанувати його пам’ять, побути з ним, подивитися наочно на предмети тієї доби — не було куди. Тепер знатимуть усі українці і весь Всесвіт, що можна прийти до Івана Мазепи у музей на схилах Дніпра. Я вірю, що все буде зроблено».
 
 
Ініціаторами створення музею Івана Мазепи стали Києво-Печерський історико-культурний заповідник, благодійний фонд Миколи Томенка «Рідна країна» та Музей Шереметьєвих.