Вогнева «гойдалка»: ворог iз перервами продовжує обстрілювати бійців ЗСУ та мирних мешканців

25.07.2017
 На східному фронті без змін: ворог iз невідомих причин або підвищує інтенсивність обстрілів, або знижує.
 
У минулi вихiднi обійшлося без загиблих у лавах ЗСУ, поранено двох бійців.
 
Швидше за все, окупанти «зализують рани» після запеклого протистояння минулого тижня, адже, за даними МЗС України, лише впродовж 18-20 липня Україна втратила 11 своїх захисників, поранення отримали 15 військовослужбовців i двоє цивільних, тоді як втрати ворога в рази більші. 
 
Позиційні обстріли (захисники України все частіше відповідають на провокації противника і примушують його «замовкнути») тривають на всіх напрямках східного фронту.
 
На луганському найгарячіше у трьох районах уздовж лінії розмежування: Станично-Луганському, Новоайдарському та Попаснянському.
 
За словами речника Міноборони з питань АТО Андрія Лисенка, традиційно окупанти активізуються під час вечірніх сутінків.
 
Полковник додає, що на донецькому напрямку бойові дії минулих вихідних вели лише на ділянці фронту Кам’янка — позиція «Шахта Бутівка», де ворог кілька разів гатив iз мінометів. Тривалість ворожих обстрілів — не більше 40 хвилин кожен.
 
На маріупольському напрямку ворог накрив доволі тривалими обстрілами з гранатометiв і кулеметiв Мар’їнку та Павлопіль. Під ворожим вогнем опинилися й будинки мирних мешканців селища Павлопіль.
 
Найбільше мирні мешканці постраждали в селищі Зайцеве поблизу окупованого Донецька: внаслідок обстрілів минулої неділі тут повністю згоріли три будинки.
 
«Бойовики продовжили наражати на небезпеку місцеве населення. Близько 11:00 злочинці відкрили вогонь зі стрілецької зброї по оселях мирних мешканців с. Зайцеве.
 
Внаслідок обстрілу повністю згоріло три будинки», — повідомили у штабі АТО.
 
За даними поліції Донеччини, потерпілих у Зайцевому немає, факт обстрілу  внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за попередньою правовою кваліфікацією за ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України.
 
Пізніше у штабі АТО пояснили, що будинки згоріли через те, що бойовики стріляли по мирних кварталах зі стрілецької зброї та крупнокаліберних кулеметів iз використанням запалювальних куль.
 
Через це спочатку загорілася трава, а потім вогонь перекинувся на три житлові будинки по вулицях Мересьєва, Лєскова та Вернадського.
 
«Мешканці вчасно залишили свої оселі, але повертатися їм вже немає куди», — констатують у штабі АТО. 

ДО РЕЧІ 

Спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер i посол США в Україні Марі Йованович відвідали зону АТО цими вихідними.
 
Спочатку вони відвідали штаб оперативно-тактичного угруповання «Донецьк».
 
Пізніше делегація Держдепу США на чолі з Волкером відвідала також прифронтову Авдіївку, де зустрiлася з військовими, представниками військово-цивільної адміністрації та постраждалими мешканцями міста.
 
«Наше головне завдання — відновити цілісність і суверенітет України.
 
Як я зрозумів, це не заморожений конфлікт, а гаряча війна. А ціна небезпечно висока — людські життя», — сказав пан Волкер.
 
За його словами, після візиту в Україну він планує провести низку зустрічей iз представниками урядів європейських країн, щоб консолідувати позицію з ситуації в зоні АТО.