Порахуємо дерева: Україна візьме на озброєння німецький досвід обліку лісів

26.07.2017
Порахуємо дерева: Україна візьме на озброєння німецький досвід обліку лісів

Крейдяні бори сформовані сосною крейдяною — третинним реліктом, занесеним до Червоної книги України

Проблеми з несанкціонованим вирубуванням українських лісів за участю європейських деревообробних компаній набули широкого міжнародного розголосу.
 
І підняли громадськість цивілізованих країн на захист прадавніх заповідних систем Транскарпатії, активізувавши й робочі контакти фа­хівців на міждержавному рівні.
 
Тематичний семінар «Федеральна інвентаризація лісів у Німеччині — можливості для інвентаризації лісів в Україні» відбувся в Києві в рамках проекту «Німецько-український агрополітичний діалог».
 
У ньому взяли участь керівник німецького проекту Фолькер Зассе, заступник директора Інституту лісових екосистем, координатор національної інвентаризації лісів Німеччини Гайно Поллей, представник Університету Фрайбурга Матіас Деес, фахівці лісової галузі, експерти та представники міжнародних організацій.
 
Лісове господарство лишається важливою складовою аграрного сектору України.
 
А об’єктивну інформацію про стан лісів отримати можна тільки провівши їх ретельну національну інвентаризацію.
 
Розвиток системи лісооблікових робіт та запровадження робіт із національної лісової інвентаризації є одним із пріоритетів ниніш­ньої діяльності вітчизняного Держлісагентства.
 
«Досвід Федеральної інвентаризації лісів Німеччини буде важливим для нас не тільки з точки зору вивчення технологічного процесу та технічних можливостей. Німеччина — федеральна країна, тому приклад організації робіт щодо залучення всіх зацікавлених сторін, дотримання балансу інтересів та розподілу відповідальності є важливим аспектом для планування подальших дій в Україні.
 
Звичайно, проект інвентаризації має бути пристосований до України. Напрацьовані під час дослідження нові методи будуть втілюватися в життя», — вважає заступник голови Держлісагентства Володимир Бондар.
 
Під час семінару українські фахівці ознайомилися з досвідом Німеччини стосовно інвентаризаційного опису, оцінки та оприлюднення результатів інвентаризації лісів.
 
Разом із політичними вимогами до інвентаризації обговорили й технічні аспекти, адміністративні виклики у процесі національної інвентаризації лісів, а також впровадження дистанційного зондування.
 
Беручи до уваги статус-кво інвентаризації лісів в Україні, обговорили можливі варіанти дій для подальшого державного управління лісами. 
 

ДОВІДКА «УМ»

Загальна площа лісів в Україні перевищує 10 мільйонів гектарів, що становить 15,9 відсотка її території.
 
Найщільніша лісистість — в Українських Карпатах (32 відсотки).
 
Лісистість у природних зонах рівнинної частини зменшується з півночі на південь.
 
У лісах сьогодні переважають молоді й середньовікові дерева таких порід, як сосна, ялина, бук, дуб.
 
Вони охоплюють близько 90 відсотків лісовкритої площі.
 
Загальний запас деревостанів на початок 2012 року складав 1 мільярд 512 мільйонів кубічних метрів.
 
Близько половини лісів України є штучно створеними і потребують посиленого догляду.
 
У Криму, на Поліссі, на Закарпатті й сьогодні можна знайти ділянки лісів із реліктовою рослинністю.
 
Найбільша увага міжнародної спільноти на сьогодні прикута до збереження Транскарпатських букових заповідників.
 
Але в Україні є й значно старіші реліктові ліси. На Донбасі, в горах Артема збереглися крейдяні бори — острівці дольодовикового лісового покриву України.
 
Вони утворилися в долині Сіверського Дінця наприкінці третинного періоду.
 
Основна рослина — сосна крейдова, що відрізняється від сосни звичайної більш короткою хвоєю, дуже твердою деревиною і дрібними округлими шишками.
 
Висотою сосни — від 8 до 28 метрів.