Чарівна ковбаса і справжні галушки: рецепти смаколиків від кулінарки Любові Біріної

26.07.2017
Чарівна ковбаса і справжні галушки: рецепти смаколиків від кулінарки Любові Біріної

Любов Біріна.

Готувати влітку, з одного боку, просто: вибір продуктів різноманітніший, відпустка дозволяє трохи більше часу приділити кулінарній творчості, та й загалом буяння природи надихає.

З іншого — спекотно, нема бажання довго стояти біля плити, хочеться до річки, в ліс чи на море. 

А як бути з тим, що літній день рік годує? Я також шукала відповідь і знайшла її в уже знайомої нам майстрині-кулінарки Люби Біріної.

Кулінарний блог пані Люби з першого разу не відпустив мене.

По-перше: занадто багато рецептів, від самого споглядання яких очі розбігаються і хочеться приготувати звідси більше, причому з міткою «обов’язково!».

По-друге, те, що я особисто спробувала  (а це літній тортик, запечений перець і курячий рулет), було настільки точно виписано в пропорціях інгредієнтів, що вдалося мені з першого разу, причому ошатно й привабливо, хоч продавай. 

Продавати не довелося, навіть розгледіти не всі встигли, бо, по-третє, занадто смачно, щоб довго розглядати страву.

Тому тортик, який так і називається — «Літній фруктовий», мені не терпиться рекомендувати на самому початку, а вже потім — про все по порядку. 

Фруктовий шар

Літній фруктовий тортик — легкий, ніжний, смачний. Фруктовий шар — із полуниці, але, за рецептом пані Люби, можлива заміна на будь-яку смачну ягоду-фрукт за вашим смаком.
 
«Мій смак» обрав усе-таки полуницю з прицілом (пізніше) ще й на малину, ожину, абрикоси і яблука.
 
Тісто — це бісквіт із семи яєць, а ще потрібно по 7 столових ложок борошна і цукру (яйця збити, підсипаючи цукор до густої білої маси, наприкінці вручну додати борошно).
 
Пекти на листі 30х40 см при 175 градусах (приблизно хвилин 20). Охолодити, розрізати навпіл.
 
Щоб приготувати суфле, потрібно через сито протерти 200 г сиру домашнього, змішати з кефіром (200 г, в мене був 3,4%), желатин 15 г добре прогріти з кип’яченою водою (80 мл, не кип’ятити!), перемішати, ввести через сито в сиркову масу, перемішати.
 
Окремо збити 0,5 л сепараторної сметани з 200 мл холодного молока та 180 г цукру. З’єднати обидві маси.
 
Потiм готуємо фруктове желе. Полуницю (200 г) зблендерувати. Агар (7 г) замочити в холодній воді (200 мл) хвилин на 10, довести до кипіння, додати 150 г цукру, знову довести до кипіння та змішати з ягідним пюре.
 
Форму 20х30 см застелити плівкою, вилити желе, залишити застигати.
 
І нарешті приступаємо до формування своєї рукотворної краси. На бісквітний корж нанести тонким шаром суфле, на нього  — готове желе, залити суфле, потiм другий бісквітний корж, решта  — суфле.
 
Якщо хочете зробити пляцок максимально ніжним, Люба Біріна радить додавати відносно невелику кількість желатину (15 г) в суфле, цього цілком достатньо, якщо тримаєте його в холодильнику і не збираєтесь кудись везти.
 
В іншому випадку — кладiть у суфле 20 г желатину.
 
«Це дуже захопливо — створювати нові смаки!»
 
Я мусила б починати нашу рубрику саме з цих слів україночки Люби («Я — українка, і цим пишаюся!» — це перші рядки її блогу), бо насправді вони визначальні в усіх рецептах, що будуть наразі запропоновані.
 
Але не втрималася похвалитися своїм вдалим творінням за рецептом Люби.
 
А про кулінарний блог його авторка розповідає охоче, і її слова будуть цікаві тим, хто займається кулінарією з любов’ю:
 
«У кожної молодої сім’ї свої пріоритети. Одні люблять подорожі, інші захоплюються спортом, деякі знаходять радість у бучних вечірках. Ми з чоловіком завжди цікавилися кулінарією: спочатку займалися для себе (купували кухонну технiку та знаряддя, шукали цікаві рецепти, готували нові страви), потім захотілося поділитися своїми здобутками з іншими, і ми почали вести кулінарний блог. Йому вже 8-й рік».
 
Пані Люба — технолог-кондитер. А ще з розмови з’ясувалося, що рік тому їхнє з чоловіком захоплення кулінарією (мотайте на вус, читачі-любителі готувати) вилилося у невеличке власне виробництво еко-продуктів (пастила, соуси, в’ялені овочі-фрукти.
 
«Рецептуру та технологію розробили самі, ґрунтуючи все на любові, знаннях, відчуттях та великому бажанні створити щось нове та смачне. Ми виробляємо плодово-ягідні соуси, пастилу, в’ялені пряні овочі та фрукти. Використовуємо тільки натуральну сировину (ягоди, овочі та фрукти), якою багатий наш край», — ділиться своїми досягненнями кулінарна блогерка. 

Урожайний сезон

Звісно, це літо. І найперше влітку, за словами Люби Біріної, — овочева тарілка.
 
Свою овочеву тарілку вона називає «Літо на тарілці».
 
Як неважко здогадатися, тарілка складатиметься із запечених, тушкованих чи просто подрібнених і приправлених овочів, серед яких — запечені помідори чері, запечений маринований перець,запечені печериці, мариновані баклажани, помідори, огірки тощо. 
 
Почнемо з помідорчиків чері за рецептом майстрині. 
 
Їх (0,5 кг, можна разом iз гілками) помістити в вогнетривку посудину.
 
Зверху полити маринадом, посипати сухими травами (орегано, базилік, чебрець), роздавлений часник (2 зубчики). Запікати при 180 градусах 20 хвилин.
 
Маринад — бальзамічний оцет (40 мл), олія — 50 мл, мед — столова ложка, сіль (половина чайної ложки).
 
Запечений маринований перець — також цікава страва, пікантна й оригінальна.
 
Інгредієнти: болгарський перець (1 кг, міцний, м’ясистий) помити, просушити, помістити на решітку, під ґрати, на кілька рівнів нижче поставити деко з водою.
 
Запікати при 220 градусах. У процесі запікання кілька разів перевернути. Готовий помістити в пакет.
 
Охолоджений перець звільнити від шкіри і насіння, порізати на часточки. Залити маринадом, пересипати різаними пластинками часнику.
 
Помістити під легкий гніт і поставити в холодильник мінімум на добу.
 
Маринад: сік від перців, яблучний оцет (8%, 2 столові ложки), сіль (0,7 чайної ложки), цукор (1,5 столової ложки), олія (2 столові ложки).
 
Як не крути, а маринувати печериці також треба вміти! І це нескладно, запевняє Люба Біріна.
 
Потрібно гриби (0,6 кг) помістити на суху сковороду, накрити кришкою і поставити на маленький вогонь хвилин на 10.
 
Кришку відкрити, додати вогонь і дочекатися, щоб рідина випарувалася наполовину. Прибрати з вогню, трохи охолодити.
 
Додати яблучний оцет (8%, 3 столові ложки), мед (1,5 столової ложки), олію (3 столові ложки), чорний перець, розчавлений часник, кріп.
 
Помістити під легкий гніт і поставити в холодильник мінімум на добу.
 
А ще треба, щоб руки добралися і до маринування баклажанів. 
 
Баклажани (4 шт.) порізати кружечками, посолити, залишити на годину.
 
Промити, обсмажити з двох сторін на олії (не пересмажити! Баклажани не мають бути надто м’якими). Часник (5-6 зубків) розчавити, додати рублену зелень та підготовлений заздалегідь перець (як маринувати перець — читайте вище). 
 
У ємкість складати шарами баклажани та часниково-перцеву суміш.
 
Залити маринадом: цукор (2 столові ложки), сіль (чайна ложка), перекип’ячена вода (130 мл), чорний перець, червоний гіркий перець.Помістити в холодильник на 3 доби.

Чарівна ковбаса

«Просто чарівний курячий рулет! — коментує свою чудову м’ясну ковбасу пані Люба. — Робити було легко, результат дуже потішив і з вигляду, і за смаком. Знаю, будуть запитання щодо нітритної солі. Так, вважаю, що вона необхідна, додає не тільки характерного ковбасного смаку до виробу, приємного рожевого кольору, а й дбає про безпечність продукту. Нітритну сіль дуже легко замовити в інтернетi».
 
Отож потрібно: куряче м’ясо з четвертинок (разом зі шкірою) — 0,5 кг, куряче філе 0,5 кг, сіль нітритна 18 г, мед 0,5 столової ложки, вода 100 мл, спеції (чорний перець, молотий мускатний горіх, сухий базилік, сухий часник) 25 г.
 
Куряче м’ясо та куряче філе порізати на шматочки 2х2 см, добре перемішати з дуже холодною водою, сіллю, медом та спеціями (я мішала тістомісом). Залишити мінімум на 3 години в холодному місці.
 
Розстелити колагенову плівку, викласти на неї фарш. Закрутити в рулет та помістити в формувальну сітку.
 
Варити 1 год.20 хвилин при 80 градусів (роблю це в мультиварці). Тоді помістити в духовку на 200 градусів на півгодини.

Справжні галушки

«Галушка, — каже Люба, — це смак дитинства». І пропонує галушки «дуже добрі — ніжні, м’якенькі, смачні-пресмачні! А ще iз засмажкою».
 
Треба попередньо відварити картоплю в мундирі (2 шт.), охолодити, очистити, потерти (середня терка).
 
На дрібній тертці потерти сиру чищену картоплю (1,5 кг), помістити на марлю, відтиснути максимально.
 
Відтискати в каструлю, потім злити рідину, на дні утворюється крохмаль, його залишити.
 
Змішати відварене й сире терте картопляне пюре, додати домашній сир (200 г), яйце (1 шт.), борошно (70 г), крохмаль (що залишився після тертої картоплі), сіль. Перемішати.
 
Наприкінці додати дуже гаряче молоко (50 мл.), перемішати.
 
У каструлі довести воду до кипіння, посолити. Формувати невеликі галушки (1,5 см у діаметрі) і відразу кидати в киплячу воду. Варити при невеликому кипінні до готовності (хвилин 15).
Попередньо приготувати засмажку:
 
Порізати дрібним кубиком підчеревину, обсмажити з цибулею до золотистого кольору, додати  сіль, чорний перець, наприкінці заправити сметаною (або жирними вершками).
 
Можна замінити свинину курячою грудкою або грибами.
 
Такий «діапазон» смаків — від торта до галушок — звична справа кухонних клопотів Люби Біріної.
 
У її записах кожен може обрати свій рецепт. Але є в пані Люби такі смаколики, які нікого не залишать байдужими, про них буде детальніше в якомусь із наступних номерів рубрики.
 
А буде йтися про особливо смачний смаколик — пастилу.
 
Хоча, за словами кулінарного майстра Люби, все просто — висушене пюре з фруктів чи ягід, порційно порізане та скручене трубкою.
 
Найсмачніша — чорнична, чорно­смородинова, малинова з м’ятою, абрикосова, сливова, айвова та яблучна з корицею.
 
Корисний замінник цукеркам (вміст цукру тільки 8%, можна цукор замінити натуральним медом), смачний перекус.
 
Ці та інші смачні страви родина поставила на виробничу основу.
 
А ще пані Люба з любов’ю і вогником в очах розповідає про фруктові соуси: на основі в’яленого гострого перцю («палка перчинка») та їхню гордість — чорносмородиновий соус iз м’ятою, в’ялені овочі та фрукти (в’ялені помідори, баклажани, айва та слива), сиропи. 
 
«Скоро буде рік нашому сімейному виробництву. Було нелегко — починали без стартового капіталу, в малому приміщенні, все робили самі, вчилися продавати. Але це все-таки був один із найкращих наших років — ми займалися тим, що любимо. Це дуже захоплююче — створювати нові смаки!» — мотивує приготувати, запрошує продегустувати і бажає смачного кулінарна майстриня з Івано-Франківщини Люба Біріна.