І знову перерва: суд у справі мера Харкова та його охоронців ніяк не зрушить з місця

26.07.2017
Чергове засідання у справі мера Харкова та його двох охоронців, що традиційно проходило у стінах Київського районного суду Полтави, знову звершилося без результату.
 
Цього разу мав відбутися допит свідків звинувачення у справі Геннадія Кернеса та його двох охоронців Віталія Блинникова і Євгена Сміцкого, але головні учасники призначених слухань не прибули для участі у процесі. 
 
«Прокуратура пропонувала оголосити чергову перерву, — повідомив адвокат міського голови Андрій Гунченко.
 
— Вони заявили клопотання про доставлення приводом свідків обвинувачення (йдеться про тих свідків, явку яких держобвинувачення забезпечити не може). Але суд відмовив у задоволенні цього клопотання. Тоді сторона захисту звернулася до суду з проханням долучити до матеріалів справи матеріали кримінального прова­дження, щоб можна було почати їх вивчення».
 
Документів у справі, що триває з весни 2015 року, зібралося чимало — 11 томів по 300 сторінок у кожному.
 
Андрій Гунченко припускає, що розгляд такого обсягу обома сторонами займе не менше, ніж вісім судових засідань, тому процес може тривати поки що і без свідків.
 
Із ним погодився і адвокат потерпілих Євген Музичук.
 
«Ця стадія дасть можливість продовжити розгляд справи, — сказав він. — Бо частина свідків поки що не з’являється. Їх присутність у залі суду теж забезпечити не можуть. Але у будь-якому випадку ми не стоїмо на місці. Процес рухатиметься далі». 
 
У свою чергу, прокурор Олександр Галімов повідомив про деякі нові дані у справі, розгляд якої помітно затягнувся.
 
«Усі ці документи без винятку мають доказову базу для тих чи інших подій, — сказав він. — Маємо ще й документи, які надійшли після відкриття стороною обвинувачення матеріалів. Вони не є доказовою базою для нас, але ми їх долучимо, аби не склалося враження, що ми щось приховуємо. У суду буде повна картина». 
 
Цього разу до Полтави прибули Геннадій Кернес з обома охоронцями, яких підозрюють у побитті двох активістів під час Євромайдану, а також самі потерпілі з представником ОБСЄ.
 
Але оскільки свідки нападу на засідання вкотре не прибули, суд розпочав слухання зібраних у справі документів. 
 
Нагадаємо, що мера Харкова та двох його охоронців звинуватили у викраденні двох учасників Євромайдану (Сергія Ряполова та Олександра Кутяніна) у січні 2014 року, а також у їх катуванні та погрозах убивства.
 
Наступне засідання призначили на 28 серпня.