На музичному фестивалі «Бандерштаті» у Луцьку виступлять понад півсотні гуртів

28.07.2017
На музичному фестивалі «Бандерштаті» у Луцьку виступлять понад півсотні гуртів

Фестивалі нині на всі смаки, для різних поколінь. (Фото з сайта bandershtat.org.ua.)

Фестиваль «Бандер­штат» можна розглядати як суто музичний літній фест, музична програма якого — «жирний» зріз української музичної сцени.
 
Вперше на «Бандерштаті» працюватимуть три сцени одночасно — Головна (ВВ, «Бумбокс», OtVinta, «Антитіла», «Фіолет», «Тартак», O’Torvald, «Тінь сонця», ФлайzZzа, Жадан і Собаки), Urban Stage («Брем Стокер», «Серцевий напад», Cherry Merry, Hell: on та інші) і Тиха сцена («Очеретяний кіт», «Один в каное», «Крихітка», Panivalkova, Zapaska, Vivienne Mort, The Oskar Wild, ПНД та інші).
 
Характерно, що хедлайнерами на Urban Stage, де превалюватиме панк, хард-кор та інші стилі важкої музики, будуть іноземні команди — 4 серпня фестивальний день закриватимуть DeadLikeJuliet  з Італії, 5 серпня — AllFacesDown з  Австрії, 6 серпня — Braincoats зі Швеції, а всього на фестиваль у Луцьк приїдуть шість закордонних гуртів. 
 
«Коли ми запрошуємо музикантів, завжди керуємося актуальністю їхньої музики і затребуваністю у публіки, бо фестиваль — самоокупний, і від правильно складеної музичної програми також залежить, чи відбудеться наступний «Бандерштат», — розповідає «УМ» арт-директор фестивалю, він же — лідер луцького гурту «Фолет» Сергій (Колос) Мартинюк.
 
Але, на відміну від решти літніх музичних фестів, «Бендерштат» — ідеологічний фестиваль: заснований у 2007 році ГО «Нацальянс», перший фестиваль був присвячений 65-річчю створення Української повстанської армії, третій — сторіччю Степана Бандери, і ветерани ОУН-УПА — обов’язкові гості на кожному заході.
 
Від того, що фестиваль заснували націоналісти, а деякі націоналістичні організації дотримуються правила «Борці за волю не вживають алкоголю!», «Бандерштат» — це безалкогольний фестиваль з акцентом на здоровий спосіб життя (5 і 6 серпня ранки на фестивалі починатимуться з йоги), сімейні цінності, екосвідомість.
 
І судячи з того, що «фестиваль українського духу» пройде вже водинадцяте, експеримент «музика мінус алкоголь» — не такий уже й фантазійний.
 
«У державі змінилася політична кон’юнктура і патріотизм став мейнстрімом, змінилося ставлення до цих понять, під ідеєю фестивалю сьогодні підписуються багато музикантів — всі прийняли як данність ту історичну складову, яка стоїть за історією фестивалю, — каже Сергій Мартинюк.— Часто музиканти не розуміли, що вони — не просто придворні блазні, а мірило цінностей для багатьох людей, для десятків тисяч шанувальників, і мають більший авторитет, ніж політики, які щодня себе дискредитують. Останнім часом багато музикантів переосмислили свою роль у суспільстві і стали відповідальніше ставитися до своїх слів і дій.
 
А ми на фестивалі хочемо не тільки пропагувати патріотизм, а й підтримувати українських виробників. Це велика перемога, що «Бандерштат» — це не тільки місце для відпочинку, а й місце для презентації нових ідей: цього року вітчизняні видавництва, бренди одягу, взуття, різні виробники презентуватимуть свої товари. Ідеєю фестивалю є демонстрація актуальних, культурних, соціальних та бізнес стартапів». 
 
«Бандерштат-2017» змінив локацію — переїхав із луцького іподрому через річку Стир у приміське село Рованці (для фествиальників спорудили спеціальний міст через Стир). «Точної площі фестивального майданчика не знаю, але периметр — два кілометри», — каже Сергій Мартинюк.
 
На збільшеній площі має розміститися наметове містечко, три фестивальні сцени, лекційна зона, літературна, фудкорти, майданчик українських брендів. 
 
Серед цьогорічних лекторів — головний редактор «Історичної правди» Вахтанг Кіпіані, економіст Павло Шеремета, засновник видавництва «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га» Іван Малкович, найпопулярніший український Telegram-блогер Андрій Бродецький.
 
Вдень будуть гутірки, літературні читання і майстер-класи, з 17.00 до опівночі — море музики, а вночі показуватимуть кіно, читатимуть реп і танцюватимуть під діджей-сет Анатолія Топольського.