Лише пропозиції: у Мінкульті обіцяють не приватизовувати цирки і кіностудії

28.07.2017
Три кіностудії, включаючи київську імені Олександра Довженка, Національний цирк України і ще шість вітчизняних цирків (харківський, дніпровський, одеський, криворізький, запорізький і львівський) будуть приватизовані — про це повідомили ЗМІ минулого тижня, посилаючись на перелік державних підприємств, виставлених для приватизації, запропонований Мінекономрозвитку і торгівлі.
 
Загалом у тому списку об’єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2017—2020 роках, у тому числі тих, що можуть бути приватизовані після внесення змін до актів законодавства/передачі в комунальну власність 893 підприємства. 
 
Мінкультури 26 липня на офіційному сайті запевнило: «приватизації кіностудій та циркових підприємств не планується».
 
Чиновники роз’яснили, що під час засідання 4 липня 2017 року Міністерство економічного розвитку і торгівлі представило Дорожню карту реформування державних підприємств.
 
Уряд підтримав ці пропозиції стосовно необхідності реформування державних підприємств, і доручив оприлюднити на сайті Мінекономрозвитку переліки об’єктів державної власності, зокрема й об’єктів, що підлягають приватизації, підпорядкованих Мінкультури.
 
Усього таких 13. Окрім вказаних ще, наприклад, держспецпідприємство «Укртелефільм».
 
Відомство, яке очолює Євген Нищук, запевняє: «Наголошуємо, що публікація такого переліку не є прийнятим рішенням про приватизацію, а лише пропозиціями Мінекономрозвитку».
 
Уряд доручив Міністерству економічного розвитку вносити зміни у згадані переліки в разі подання обґрунтованих пропозицій.
 
Такі пропозиції Мінкультури вже надіслало відповідним листом.
 
У ньому, зокрема, зазначається, що державні циркові підприємства забезпечують роботу циркового конвеєра — цілісної системи, в межах якої спільно сформовані циркові програми почергово показують глядачам у стаціонарних цирках.
 
(Принципи скоординованої роботи державних циркових підприємств закладено у Пріоритетних напрямах діяльності Міністерства культури України щодо розвитку циркової справи в Україні, затверджених наказом Міністерства культури України від 18.05.2017 № 436).
 
Приватизація згаданих підприємств порушить цілісність системи, унеможливить формування конвеєра та призведе до непоправних негативних наслідків для циркової галузі, підкреслюють мінкультівці.
 
Щодо державних кіностудій — Мінкультури визначає напрями їх подальшого розвитку (зокрема, шляхом пошуку інвесторів) і не планує найближчим часом вносити пропозиції стосовно приватизації.
 
Крім того, відповідно до статті 5 Закону України «Про приватизацію», держпідприємство «Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка» не може бути приватизоване як таке, що має статус національного.
 
Тим часом експерти констатують, що всі зазначені підприємства — щонайменше ласі шматки землі, які за символічні гроші можуть придбати «свої» люди.