Польща за два роки допомогла переселенцям з Донбасу на 30 млн злотих

28.07.2017
Міністерство зовнішніх справ Польщі виділить ПРООН в Україні 2 млн. злотих на запровадження проекту «Просування підприємництва серед населення, що по­страждало внаслідок конфлікту в Україні, частина ІІ».
 
Це продовження ініціативи ПРООН в Україні, на реалізацію якої Польща упродовж двох минулих років перерахувала майже 3 млн. злотих. 
 
Заплановано розширення бізнес-компетентності щонайменше 150 внутрішньо переміщених осіб. У рамках проекту, на початку або під час відновлення діяльності бізнесу, шляхом фінансової підтримки та індивідуальних консультацій допомогу отримають щонайменше 40 малих і середніх підприємств, що створять щонайменше 150 робочих місць.
 
Проект буде втілено до грудня наступного року. Діяльність здебільшого концентруватиметься на територіях Донецької та Луганської областей, підконтрольних українському уряду.
 
«Україна належить до пріоритетних бенефіціарів польської допомоги розвитку, — підкреслюють у Посольстві Польщі в Україні.
 
— Останні роки характеризуються значним ростом підтримки України. Це пов’язано як із проведенням додаткової діяльності, що була викликана складною економічно-політичною ситуацією, так і з гуманітарною допомогою для внутрішньо переміщених осіб. У 2016 році загальний обсяг польської допомоги склав 94,45 млн. злотих».
 
Поляки в Україні  фінансово підтримують  і впровадження реформ, передбачених Угодою про асоціацію з ЄС, та інших ключових реформах, серед яких децентралізація та реформування освіти. 
 
«Зважаючи на безпосереднє сусідство з Польщею, Львівська область також залишається важливим партнером у сфері польської допомоги розвитку, — констатує інформаційна секція Посольства Республіки Польща в Україні. — Ця співпраця характеризується значною динамікою. У 2012—2017 роках Львівська область була бенефіціаром 53 проектів на загальну суму майже 20 млн. злотих». 
 
У рамках ініціатив розвитку, що здійснювалися офіційною Польщею у Львівській області впродовж останніх років, особливе значення мають проекти, спрямовані на посилення навичок запобігання, зниження ризику та реагування під час надзвичайних ситуацій.
 
Їхньою метою є по­кращення якості та ефективності дій рятувальних служб, зокрема підвищення професійності роботи пожежних служб і створення підрозділів добровольців пожежної служби та медичних рятувальників.
 
Партнером є Львівський університет безпеки життєдіяльності, який багато років співпрацює із польськими ВНЗ, а особливо з Головною школою пожежної служби.
 
За сприяння польського МЗС у співпраці з владою міста у Львові з’явився Молодіжний інкубатор підприємництва, де молоді творчі люди можуть зустрічатися, обмінюватися інформацією, налагоджувати співпрацю та втілювати у життя свої перші бізнес-проекти.
 
Діяльність Інкубатора сприяє активізації молоді та створенню нових робочих місць.
 
На особливу увагу заслуговують проекти, в результаті яких відбулося відновлення району Підзамче.
 
У рамках проекту не лише підготовлено «Програму відновлення Львова — Підзамче 2012—2015», а й разом із місцевим населенням реалізовано інвестиції на відновлення району.
 
Від початку конфлікту Польща бере активну участь у наданні допомоги внутрішньо переміщеному з територій Східної України населенню та приймаючим громадам.
 
Для цього у 2014—2016 роках виділили загалом 30 млн. злотих. У рамках наданої підтримки профінансовано проекти у галузі охорони здоров’я (у тому числі закупівля ліків та медичного обладнання) та надання притулку (зокрема психологічна підтримка, оплата оренди).
 
У Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях підтримали проекти для переселенців із підготовки до зими.
 
Цього року у співпраці з Карітас Польщі в Івано-Франківську обіцяють створити центр підтримки сім’ї, що надаватиме комплексні психологічні та суспільні послуги внутрішньо переміщеним особам та приймаючим громадам.
 
Більше того, Посольство РП у Києві реалізує проект у співпраці з організацією «Агенція європейських інновацій», метою якого є інтеграція внутрішньо переміщених осіб з Криму до приймаючої громади села Ситихів у Львівській області.