Біля Ісландії знайшли затонулий корабель нацистів із тоннами золота на борту

28.07.2017
Британські шукачі скарбів знайшли затонулий німецький транспортний корабель SS Minden, який зник на початку Другої світової війни.
 
В його трюмах має бути приблизно чотири тонни благородних металів, зокрема золота, повідомляє британська газета «Сан».
 
Корабель SS Minden затонув 24 вересня 1939 року за приблизно 200 кілометрів на схід від узбережжя Ісландії.
 
Він транспортував дорогоцінні метали, передусім золото, яке було знято з рахунків південноамериканських банків для фінансування воєнних дій. 
 
Британська фірма Advanced Marine Services звернулася до ісландської влади по дозвiл пробити діри в корпусі корабля та підняти на поверхню скарб.
 
Це був вимушений крок, оскільки кілька місяців тому фірму звинуватили у спробі підняття коштовностей без необхідних дозволів.
 
Газета Iceland Monitor повідомляла тоді, що ісландська берегова охорона затримала орендований фірмою Advanced Marine Services норвезький дослідницький корабель Seabed Constructor.
 
На запитання про мету дій команда давала «заплутані та суперечливі пояснення». 
 
Берегова служба змусила корабель зайти до порту Рейк’явіка, де команду допитала поліція.
 
Глава ісландської берегової охорони Георг Ларуссон пояснив, що норвезьке судно проводило дослідження в ісландських берегових водах без жодного дозволу. 
 
Корабель SS Minden відплив iз Базилії 6 вересня 1939 року після того, як представники тамтешнього банку Banco Germanico допомогли команді завантажити на судно скрині з коштовностями.
 
Коли ж по дорозі корабель виявили британські крейсери HMS Calypso і HMS Dunedin, Адольф Гітлер особисто наказав затопити його, щоб цінний вантаж не дістався Королівському військовому флоту.
 
Команда крейсера HMS Dunedin врятувала з води німецьких моряків і відправила їх до табору військовополонених «Скейпа Флау» на Оркнейських островах на півночі Британії.