Безпека — понад усе: український футбол продовжує підтримувати свої «традиції»

01.08.2017
Безпека — понад усе: український футбол продовжує підтримувати свої «традиції»

Тепер саме Віктор Циганков — наймолодший автор «хет-трику» в складі «Динамо». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

У минулому футбольному турі значну увагу привернув до себе поєдинок у Маріуполі між місцевим клубом та «Чорноморем».
 
У «морському дербі» підопічні Олександра Севідова здобули впевнену, дебютну для себе перемогу в турнірі, залишивши таким чином одеситів  єдиною командою в ЧУ без набраних очок.
 
Утім сама гра відійшла на другий план, адже набагато важливішим видавалося питання безпеки в прифронтовому місті.
 
Аби переконати всіх, що у Маріуполі цілком безпечно грати у футбол, на цю гру приїхав президент ФФУ Андрій Павелко.
 
А ультрас клубу продемонстрували красномовний банер із написом: «Маріуполь — це Україна. «Динамо», не бойся, приезжай в гости». 
 
Такий перебіг подій зумовила відмова київського «Динамо» їхати на матч до прифронтового Маріуполя, аргументуючи це тим, що поєдинок призначено на 26 серпня, після Дня незалежності України, в цей період  зазвичай посилюються бойові дії на Донбасі. 
 
«Я з самого початку не політизував це питання, а розглядаю його винятково в практичній площині. Адже тільки у мене фінансові зобов’язання перед командою і персоналом клубу. І я в першу чергу відповідаю за їхні життя і здоров’я. Як я буду далі жити, якщо щось трапиться?! Це не примха і не демонстрація неповаги до команді «Маріуполь». І тим більше не привід звинувачувати «Динамо» у відсутності патріотизму. Всі заздалегідь знають, коли буде матч. І, не дай Боже, буде якась провокація. Коштує це футбольного матчу чи ні?!» — президент динамівського клубу Ігор Суркіс пояснив свою позицію й бажання зіграти гостьовий поєдинок із «Маріуполем» на нейтральному полі.
 
Така заява викликала бурю емоцій у футбольних функціонерів та пересічних вболівальників. Президент ПЛ Володимир Генінсон зазначив, що про перенесення матчу не може бути й мови.
Відповіли й у «Маріуполі».
 
«Ось уже два роки наша команда проводить свої домашні матчі в Маріуполі, на стадіоні «Іллічівець».
 
Раніше до нас у гості приїжджали юніорська команда «Динамо» і «Динамо-2», а також клуби з Західної України («Верес», «Скеля», «Тернопіль», «Нива», «Буковина»).
 
По дорозі до Маріуполя не був підірваний жоден автобус, а на стадіоні не було зафіксовано жодної надзвичайної події.
 
Так чим же глибоко шанований нами ФК «Динамо» відрізняється від інших клубів УПЛ, щоб вимагати до себе ексклюзивного ставлення і підлаштовування регламенту під їхні запити?».
 
Із часом Ігор Суркіс дещо пом’якшив вимоги: «Якщо МВС і СБУ дадуть письмові гарантії, що «Динамо», в тому числі вболівальники, може спокійно їхати, я готовий замовити для фанатів чартер до Маріуполя й автобуси. Підкреслюю: у тому випадку, якщо компетентні органи дадуть гарантії безпеки і громадськість буде про це знати. І гарантії ці будуть підписані конкретними людьми. Тоді ми поїдемо до Маріуполя однозначно».
 
Доки клуби обмінювалися зверненнями, до дискусії приєднався й міністр внутрішніх справ Арсен Аваков: «У Маріуполі грати у футбол так само безпечно, як і в Києві. МВС гарантуватиме безпеку всіх матчів прем’єр-ліги в цьому чудовому місті».
 
Чим закінчиться це протистояння, можна буде сказати лише по завершенні сьомого туру.
 
Наразі ж у своєму матчі 3-го туру, котрий відбувся на НСК «Олімпійський», «Динамо» здобуло розгромну перемогу над львівськими «Карпатами».
 
Після недавнього матчу з «Янг Бойз» у ЛЧ Олександр Хацкевич провів ротацію, дозволивши вийти на поле умовним резервістам.
 
Серед тих, хто долучився до побиття «біло-зелених», був і «відставлений» попереднім очільником динамівців ветеран «біло-синіх» Олег Гусєв.
 
Кияни контролювали хід поєдинку і не дозволили львівській команді створити біля своїх воріт бодай щось. Здається, все, що кияни не забили у матчі кваліфікації ЛЧ, залетіло у ворота підопічних Серхіо Наваро. 
 
А головним героєм зустрічі став 19-річний Віктор Циганков, який, забивши у матчі 3 м’ячі, став наймолодшим автором «хет-трику» в історії «Динамо». Попередній рекорд, встановлений Анатолієм Бишовцем, тримався 50 років. 
 
Після осічки конкурентів «динамівці» стали одноосібними лідерами чемпіонату та продовжили рекордну безнічийну домашню серію в чемпіонатах до 30 ігор: 24 перемоги та 6 поразок.
 
А в «Карпатах» — після невдалого старту (одне очко з дев’яти можливих) — знову може стати актуальним питання головного тренера.
 
А от чинний чемпіон країни — донецький «Шахтар» — провів складний матч проти «Сталі», яка не припиняє в новому сезоні дивувати своєю грою.
 
Лише на останніх секундах поєдинку «сталевари», які з максимальним доробком розпочали турнір, втратили нагоду на нічию у матчі з грізним опонентом.
 
Щодо інших поєдинків туру, то після дебютного матчу в єврокубках донецький «Олімпік» розписав нульову нічию з рівненським «Вересом».
 
Також «мировою» після старту на євроарені завершила свій поєдинок внутрішньої першості (проти «Зорі») й «Олександрія».
 
Цікаво, що луганський колектив, якому вже зовсім скоро грати «плей-оф» ЛЄ, іще не здобув у поточному чемпіонаті України жодної перемоги. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 3-й тур
«Сталь» — «Шахтар» — 1:2
Голи: Кузик, 9 — Тайсон, 45; Бланко-Лещук, 90+5.
Дніпро, стадіон «Метеор», 3 500 глядачів
«Динамо» — «Карпати» — 5:0
Голи: Буяльський, 8; Циганков, 55, 62, 83; Мбокані, 58.
Київ, стадіон НСК «Олімпійський», 7 489 глядачів
«Олімпік» — «Верес» — 0:0
Київ, стадіон «Динамо» ім. Валерія Лобановського, 753 глядачі.
«Ворскла» — «Зірка» — 2:1
Голи: Оганесян, 21 (у свої ворота); Загорулько, 85 — Драченко, 25.
Полтава, стадіон «Ворскла» ім. О. Бутовського, 1 500 глядачів
«Маріуполь» — «Чорноморець» — 3:0
Голи: Вакуленко, 33 (пен.); Фомін, 53, Вакуленко, 55.
Маріуполь, стадіон «Іллічівець», 8 750 глядачів
«Олександрія» — «Зоря» — 1:1
Голи: Куліш, 6 — Гречишкін, 49 (пен.)
Олександрія, стадіон «Ніка», 1 400 глядачів
  Лідери: «Динамо» — 9, «Шахтар», «Сталь», «Ворскла» — 6, «Маріуполь», «Олімпік» — 5.
* * *
Перша ліга. 3-й тур. «Десна» — «Рух Винники» — 3:0, «Гірник-Спорт» — «Колос» — 0:1,
«Авангард» — «Волинь» — 1:0, «Арсенал-Київ» — «Інгулець» — 3:1, «Суми» — «Кремінь» — 0:1, «Балкани» — «Полтава» — 1:1, «Жемчужина» — «Геліос» — 0:1, «Черкаський Дніпро» — «Миколаїв» — 0:2, «Нафтовик» — «Оболонь-Бровар» — 0:0.
Лідери: «Геліос» — 9, «Арсенал-Київ», «Полтава» — 7, «Десна», «Інгулець» — 6.
* * *
Ліга Європи. Третій кваліфікаційний раунд. Перші матчі. «Астра» (Румунія) — «Олександрія» — 0:0, «Олімпік» — ПАОК (Греція) — 1:1.