Через нові санкції Росія випроваджує з країни 755 американських дипломатів

01.08.2017
Через нові санкції Росія випроваджує з країни 755 американських дипломатів

«Це недоречний і гідний жалю крок», — так охарактеризувала речниця Держдепартаменту США Гетер Науерт намір видворення 755 американських дипломатичних співробітників iз Росії.

МЗС Росії оголосило, що від 1 серпня американське посольство в Москві втрачає право на користування частиною нерухомості, в тому числі резиденцією в районі Сєрєбряний Бор та складами на вулиці Дорожній.
 
Натомість до 1 вересня персонал американських дипломатичних представництв у Росії має бути зменшений до 455 осіб.
 
Країну повинні будуть залишити 755 американських дипломатичних співробітників.
 
Про це президент РФ Володимир Путін повідомив в інтерв’ю Всеросійській державній телерадіокомпанії.
 
Отже, кількість персоналу дипломатичних місій в обох країнах зрівняється — по 455 осіб з російського та американського боків.
 
Обмеження, які оголосила Москва, — це відповідь на підготовлені американським Конгресом закони, що загострюють санкції проти Росії.
 
Одночасно це також має бути реакція на видворення зі Сполучених Штатів 35 російських дипломатів і позбавлення Росії двох відпочинкових осередків у штатах Нью-Йорк і Меріленд.
 
«Рішення російського МЗС проконсультовано з президентом Росії», — повідомив речник Кремля Дмітрій Пєсков.
 
Напередодні Володимир Путін попередив, що Росія відповість на дії Вашингтона, позаяк не можна — за його словами — «постійно терпіти хамство».
 
Тим часом російські коментатори, з якими розмовляли журналісти щоденника «Вєдомості», застерігають: американські санкції та російські обмеження загрожують «дипломатичною війною» між Москвою та Вашингтоном.
 
Однак політолог Алєксєй Мухін сказав виданню «Московскій комсомолєц», що це лише початок російських обмежень стосовно США.
 
А експерт Андрєй Колєсніков, якого цитує інформаційне агентство РБК, заявив: позаяк можливості Москви обмежені, її дії можуть бути непередбачуваними і дошкульними.
 
Заодно він додав, що російська влада втратила надію на поліпшення взаємин зі США під час правління Дональда Трампа.
 
Володимир Путін уже не сподівається на швидкі зміни у відносинах двох країн і що США скасують санкції найближчим часом.
 
«Ми доволі довго чекали, що, може, щось зміниться на краще. Але, судячи з усього, якщо вона (ситуація. — Ред.) і зміниться, то нескоро», — зазначив президент РФ.
 
У Білому домі вже заявили, що президент США Дональд Трамп підпише прийнятий Конгресом закон про запровадження нових санкцій проти РФ.
 
Узгоджене рішення законодавців від обох партій iз питання про санкції фактично позбавило президента Дональда Трампа можливості скористатися правом вето, на подолання якого потрібно дві третини голосів членів Конгресу.
 
Ухвалений Конгресом документ розширює обмеження на постачання російським компаніям товарів, послуг і технологій, які потрібні для реалізації нових проектів із розробки глибоководних родовищ нафти, а також родовищ в Арктиці й видобутку зі сланців. 
 
Раніше такі обмеження стосувалися проектів п’яти російських компаній, які вважаються лідерами нафтової галузі.
 
США почали запроваджувати санкції проти Росії через анексію Криму у 2014 році.
 
Але дискусія щодо нових обмежувальних заходів відбулася на тлі розслідування про можливе втручання Росії у вибори у США 2016 року.
 
Віце-президент США Майкл Пенс заявив, що він, як і президент Дональд Трамп, не втрачає надії на те, що Росія все-таки змінить свою поведінку.
 
«Гідним жалю» назвав рішення Кремля про видворення 755 американських дипломатів Державний департамент США.
 
«Це недоречний і гідний жалю крок», — заявила речниця Держдепартаменту США Гетер Науерт у ніч на понеділок, 31 липня, відзначивши, що США оцінять наслідки такого кроку та можливу реакцію на нього.
 
Коментуючи описані президентом Путіним заходи щодо скорочення дипкорпусу, колишній посол США в Росії Майкл Макфол висловив сумнів, що весь дипломатичний корпус США в Росії нараховує 755 осіб. «У нас у всьо­му посольстві стільки людей не працювало, коли я там працював», — написав Макфол у «Твіттері».
 
«Якщо ці скорочення дійсно відбудуться, росіянам доведеться чекати в черзі за візою тижнями, якщо не місяцями», — прокоментував рішення російської влади Макфол в іншому твіті.
 
Як уточнює кореспондент Бі-Бі-Сі Сара Рейнсфорд, із висловлювання Путіна не очевидно, що Росію залишать 755 співробітників американських дипломатичних місій із громадянством США.
 
«Сюди входить велика кількість технічних працівників, у тому числі значна кількість місцевих працівників, росіян, які втратять роботу», — впевнена Сара Рейнсфорд.