Без землі і хімікатів: як в Ізраїлі вирощують смачнющу полуницію

02.08.2017
Без землі і хімікатів: як в Ізраїлі вирощують смачнющу полуницію

У пустелi Негев полуницю збирають, задерши голову догори.

Наприкінці літа мало кому вдається поласувати свіжою, не з супермаркету, полуницею.
 
Ремонтантні сорти в серпні-вересні дарують дрібненькі запашні ягідки лише господарям...
 
А магазинні, ті, що без смаку й без запаху, ми вже звично сприймаємо «нітратними».
 
Втім у підприємливих прогрес не стоїть на місці, рухаючись за попитом.
 
Споживачі навчилися обирати якісне? Організуємо доставочку! Навіть iз пустелі...
 
Отже, таки у справжнісінькій пустелі Негев в Ізраїлі квітують, пахнуть і родять, певно, найнезвичайніші полуничні плантації у світі.
 
Високо над землею, без будь-якого ґрунту, фактично в повітрі висять стиглі грона ягід.
 
Функцію землі на цій полуничній плантації виконує... кокосове волокно. Його завозять в Ізраїль з Азії.
 
Простіше кажучи, закуповують відходи кокосів (волохату шкірку) і перемелюють.
 
А потім застосовують як поживний ґрунт для розведення солодкої ягоди.
 
Безумовно, не менш важливим компонентом є регулярний полив: краплинне зрошування з додаванням необхідних рослині оптимально дозованих поживних речовин.
 
Гідропоніка — ідеальне рішення для спекотних країн. Адже дозволяє знімати по кілька урожаїв на рік, не перевитрачаючи дорогоцінну воду.
 
Тому в спекотному Ізраїлі переважна частина овочів, зелені, а часто і фруктів вирощується у такий спосіб.
 
В Ізраїлі полуниця, вирощувана як на експорт, так і для внутрішнього споживання, дозріває не в традиційних для Європи травні-червні, а ближче до зими.
 
А потім дає врожай ще протягом кількох місяців. 
 
Для того щоб вередлива ягода привільно почувалася в самому серці пустелі, ізраїльські фермери враховують усе: рівень температури, вологість повітря, кількість світла, подачу поживних речовин. Усе це контролюється спеціальною апаратурою.
 
Змінюючи певні умови в середовищі, тут регулюють навіть терміни дозрівання полуниці.
 
Сучасна технологія дозволяє отримувати ягоди дуже високої якості, — смачні, пружні, такі, що добре транспортуються, витривалі і чудового товарного виду. 
 
Оскільки ягоди під час дозрівання не стикаються ні з землею, ні з іншими травмуючимм поверхнями, вони мають тривалий термін зберігання.
 
А оптимальна вентиляція дозволяє скоротити хвороби рослин до мінімуму.
 
Добре провітрювана, недоступна для шкідників, ізраїльська полуниця не потребує отрутохімікатів, тому її залюбки купують прискіпливі перфекціоністи. Особливо — побувавши на повітряних полуничних плантаціях у пустелі Негев особисто.