Лише одне підприємство в Україні скористалося екокредитом на модернізацію

02.08.2017
Державним пільговим кредитом для екологічної модернізації виробництва протягом року забажало скористатися одне-єдине українське підприєм­ство.
 
Героєм року стало ПАТ «Запоріжсталь» групи «Метінвест», менеджмент якого таки не полінувався підготувати документи, щоб отримати від держави кошти на заміну фільтра однієї з печей.
 
Усі інші промислові монстри-забруднювачі продовжують солодко спати, час від часу випускаючи у повітря, воду та ґрунти продукти життєдіяльності, мало сумісні з життєдіяльністю довкілля.
 
Тим часом міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак нагадує, що торік Мінприроди спільно з «Укргазбанком» та міжнародними партнерами запровадили пільгове екокредитування підприємствам зі списку «ТОП-100 найбільших забруднювачів».
 
«Згідно з європейськими директивами, ми повинні зменшувати кількість викидів забруднюючих речовин в атмосферу і у воду, — пояснює Семерак. — Ще влітку минулого року запропонували бізнесу партнерство  держави, бо розуміємо, що модернізація коштує грошей. На жаль, упродовж року лише одне підприємство скористалося цим кредитом і ще шістнадцять почали переговори з українським банком». 
 
До речі, у ПАТ «Запоріжсталь», прокредитувавши заміну фільтра, який зменшує на 20 відсотків кількість забруднюючих речовин, викинутих в атмосферу, мають іще чимало шкідливих для довкілля печей.
 
Міністр екології та природних ресурсів підтвердив, що державний банк отримав оновлений цьогорічний список «ТОП-100 основних забруднювачів» і продовжує  не лише з цифрами, а й з грошима в руках наполягати на залученні підприємств до еко­кредитування.
 
Працюють індивідуально з кожним забруднювачем. Міністерство передало банку всю оновлену інформацію щодо найнебезпечнішої для екосистеми «сотні».
 
Але інертність українських підприємств-забруднювачів щодо екологічної модернізації вже не просто засмучує, а й обурює.
 
Більшість підприємств, які увійшли до рейтингу, зосереджено в Донецькій, Дніпропетровській та Запорізькій областях.