Українка Яна Беломоїна стала чемпіонкою Європи з крос-кантрі

04.08.2017
Українка Яна Беломоїна стала чемпіонкою Європи з крос-кантрі

На альпійській трасі в італійському Дарфо-Боаріо-Терме Яна Беломоїна завоювала «золото» ЧЄ. (Фото з сайта xsport.ua.)

Маунтинбайк та його олімпійська дисципліна — крос-кантрі — є доволі екзотичними для України видами велоспорту, утім це не заважає нашим спортсменам демонструвати високі результати на престижних змаганнях.
 
Приміром, Яна Беломоїна — лідер жіночої збірної — минулого тижня стала чемпіонкою Європи з крос-кантрі: 24-річна лучанка здобула перемогу на альпійській трасі в італійському Дарфо-Боаріо-Терме.
 
Це  дебютна медаль дорослих континентальних форумів для бронзової призерки ЧС-2015: у 2016-му Яна на ЧЄ фінішувати не змогла, а чотири роки тому була кращою у віковій категорії U-23.
 
На старт італійського турніру Беломоїна, яка очолює рейтинг UCI в крос-кантрі, вийшла першою — і впевнено підтвердила реноме фаворита: вирвавшись у лідери перегонів уже на старті, дворазова учасниця Олімпійських ігор усі шість кіл дистанції пройшла безпомилково, на відміну від основних суперниць — швейцарки Лінди Індерганд та норвежки Гунн-Ріти Дахле.
 
У підсумку, Яна перемогла з величезною перевагою — на останніх метрах нашій гонщиці вручили український прапор, але не обійшлося і без казусів: стяг заблокував заднє колесо, тому чемпіонці довелося фінішувати із байком у руках.
 
«Дуже рада цій медалі — після бронзи ЧС-2015 хотілося виграти нагороду і «на Європі». Прикро, що на фініші стався курйоз, але головне — це перемога», — поділилася враженнями після церемонії нагородження титулована спортсменка.
 
Власне, про клас Беломоїної свідчать не лише подіуми дорослих та юніорських турнірів, а й високі результати на Олімпіадах: у Лондоні-2012 лучанка фінішувала тринадцятою, а Ріо-2016 — пробилася в «топ-10» (дев’ятий результат). З огляду на останні результати, Яна має непогані шанси «зачепитися» за медаль і на Іграх-2020 у Токіо.
 
Також додамо, що наша майстриня крос-кантрі не менш вдало виступає і в Кубку світу — на трьох із чотирьох етапів цього сезону вона потрапляла у першу трійку («бронза» у швейцарському Ленцерхайді та два «золота» — в німецькому Альбштадті та у андоррському Вальнорді), а ще одного разу — у Нове Место — стала п’ятою.
 
За підсумками чотирьох гонок Беломоїна зберігає лідерство в загальному заліку: в активі Яни — 800 балів та 190 пунктів переваги над найближчою переслідувачкою — представницею Польщі Майєю Влощовською. 
 
На велосипедисток чекають ще два етапи, які і визначать переможницю Світового кубка — у канадському Мон-Сент-Анні (5-6 серпня) та в італійському Валь-ді-Солі (26-27 серпня).