УАПЦ звинувачують у незаконній приватизації Червоногородського замку

08.08.2017
УАПЦ звинувачують у незаконній приватизації Червоногородського замку

Руїни замку стали приватною власністю. (Фото з «Фейсбуку».)

Минуло зовсім не багато часу після численних інсинуацій про начебто «нечистий» продаж одного з замків Тернопільщини — Ягільницького, і от уже в області емоційно обговорюють новий скандал, пов’язаний з історичною спорудою.
 
Цього разу в центрі уваги — Червоногородський замок XVII століття, розташований у мальовничому місці неподалік двох відомих туристичних об’єктів регіону — Дністровського каньйону та Джуринського водоспаду, біля села Нирків Заліщицького району. 
 
Власне, від замку залишилися лише дві напівзруйновані вежі, поряд з якими — також руїни старого костелу.
 
На початку 2000-х років усе це було на цілком законній основі передано у власність Тернопільсько-Подільського єпархіального управління УАПЦ.
 
Представники церкви мали наміри спорудити там чоловічий монастир і «взяти шефство» над історичною пам’яткою, щоб хоч якось її врятувати.
 
Однак, як повідомили «УМ» у відділі охорони культурної спадщини департаменту культури Тернопільської облдержадміністрації, все це залишилося лише на рівні декларацій. 
 
Про Червоногородський замок багато писали чотири роки тому, коли там обвалилася одна з веж, а потім якось призабули.
 
Аж донедавна, коли відкрите звернення до Президента України про спробу нахабної «прихватизації» споруди оприлюднила голова Фонду пам’яті Блаженнійшого Митрополита Мефодія Наталя Шевчук. 
 
Громадська діячка звинувачує представників УАПЦ у причетності до створення шахрайської схеми, завдяки якій весь майновий комплекс замку, що займає понад 700 квадратних метрів, було передано у власність приватної фірми «Джуринфортеця».
 
Причому зроблено це було навіть без відома Тернопільської облдержадміністрації, що є протизаконним. 
 
Зараз місцева влада розбирається із скандальною ситуацією щодо архітектурної пам’ятки місцевого значення.
 
Що ж стосується УАПЦ, то на її офіційному сайті підтвер­джено, що в 2016 році об’єкт було відчужено на користь інших юридичних осіб, у власності Тернопільської єпархії УАПЦ залишилися лише руїни костелу.
 
Що буде далі — наразі невідомо. Однак глава УАПЦ митрополит Макарій повідомив про те, що питання щодо Червоногородського замку розглядатимуть днями на Архiєрейському соборі.