Розплата за «Хвасон-14»: Радбез ООН розширив санкції проти КНДР

08.08.2017
Розплата за «Хвасон-14»: Радбез ООН розширив санкції проти КНДР

Північнокорейська балістична ракета.

У неділю, 6 серпня, Рада Безпеки ООН схвалила резолюцію номер 2371, яка розширює санкції проти КНДР, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Це рішення прийняли після того, як Пхеньян провів два запуски міжконтинентальних балістичних ракет «Хвасон-14».
 
Резолюція передбачає, зокрема: заборону на імпорт із КНДР залізної руди, свинцю, вугілля і морепродуктів; замороження рахунків у Банку зовнішньої торгівлі КНДР; заборону для північнокорейських морських суден заходити в порти інших держав.
 
Країни-члени ООН будуть зобов’язані не збiльшувати кiлькiсть працівників iз Північної Кореї на своїй території.
 
Також вони не повинні створювати нові спільні підприємства з КНДР і не розширювати наявні.
 
Крім того, резолюція передбачає персональні санкції проти дев’яти осіб, пов’язаних із північнокорейською ядерною програмою, та чотирьох компаній.
 
Запровадити обмеження запропонували США. Після схвалення резолюції президент Трамп подякував за співпрацю Росії та Китаю, які є як постійними членами Радбезу, так і незмінними адвокатами Пхеньяна.
 
Попри голосування «за», Москва заявила, що залишилася невдоволеною поспіхом, з яким приймали резолюцiю.
 
Натомість Пекін порадив Пхеньяну дослухатися до ООН і припинити ракетні випробування.
 
Глава МЗС Китаю Ван І поспілкувався з північнокорейським колегою Лі Ен Хо на Регіональній конференції з безпеки в Манілі й закликав Пхеньян зробити висновки.
 
Як відреагував Лі Ен Хо, не повідомляють. За словами китайського дипломата, «санкції необхідні, але вони не є кінцевою метою».
 
Мета — відновити переговори про денуклеаризацію Корейського півострова. За словами Вана І, потрібно уникнути загострення в регіоні.
 
Очільник китайського МЗС зазначив, що закликав колегу з Північної Кореї дотримуватися резолюції ООН і не провокувати міжнародне співтовариство новими випробуваннями.
 
За підрахунками США, санкції дозволять скоротити щорічні валютні доходи Пхеньяна втричі. Зараз вони становлять близько трьох мільярдів доларів.
 
Пхеньян у липні провів два випробування, заявивши, що тепер уся територія США перебуває в зоні ураження північнокорейських ракет.
 
Водночас експерти відзначають, що ракети КНДР часто не можуть точно влучити в ціль.