Через зухвалу поведінку своїх ультрас «Динамо» знову проведе матч без глядачів

09.08.2017
Через зухвалу поведінку своїх ультрас «Динамо» знову проведе матч без глядачів

(Піротехнічні забавки клубних ультрас боляче б’ють по репутації та іміджу столичного «Динамо».)

За насиченими подіями минулого ігровою тижня без уваги мало не залишилися кілька організаційних рішень, які були прийняті у стінах головного керуючого органу вітчизняного футболу.
 
Одне з них — покарати київське «Динамо» матчем без глядачів за хуліганську поведінку клубних ультрас під час матчу за Суперкубок-2017 з «Шахтарем» в Одесі.
 
Цікаво, що спочатку контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ не виказував імперативного наміру позбавити «біло-синіх» підтримки власних глядачів у найближчому домашньому матчі, зробивши акцент на фінансовий бік покарання.
 
При цьому дискваліфікація арени — до речі, двоматчева — мала умовний характер. 
 
Але після того, як від керівництва прем’єр-ліги до КДК надійшло прохання переглянути свій вердикт у бік зменшення (!) грошового тягаря на клуби (згідно з першою версією дисциплінарної постанови, динамівці мали заплатити 150 тисяч гривень штрафу, «гірники» — 200 тисяч), з’ясувалося, що свій домашній поєдинок п’ятого туру проти «Зірки» із Кропивницького «Динамо» буде змушене грати за порожніх трибун.
 
Нагадаємо, що в поєдинку стартового туру ЧУ-2017/2018 проти «Чорноморця» столичні футболісти теж обходилися без підтримки власних шанувальників.
 
Тоді також «біло-сині» стали заручниками недозволених дій радикальної частини своєї торсиди в матчі з «Шахтарем», який відбувся наприкінці минулого чемпіонату.
 
І ось знову — по суті, дзеркальне повторення ситуації. Не виключено, що із «Зіркою», як і в першому турі — проти «Чорноморця», динамівці гратимуть не на НСК «Олімпійський», а на клубному стадіоні, адже «вхолосту» використовувати потугу 70-тисячного гіганта виглядає абсолютно недоречним кроком.
 
До того ж у самого «Олімпійського» є проблеми. Через фінансову заборгованість упродовж кількох діб арена була змушена повністю обходитися без електропостачання. Відтак її готовність прийняти великий футбол — під питанням.
 
Дивним чином інформація про фінансові труднощі головної футбольної арени країни збіглася з чутками про можливий переїзд на «Олімпійський» «Шахтаря», котрий, нагадаємо, вже впродовж кількох років базується на столичній базі «Святошин».
 
Утім генеральний директор «гірників» Сергій Палкін миттєво її спростував, заявивши, що «Шахтар» не збирається грати свої домашні матчі на «Олімпійському».
 
«Це хибна інформація, котра не відповідає дійсності», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» Палкін. Утім «гендир» «гірників» нагадав, що НСК «Олімпійський» — це стадіон, який перебуває у державній власності, побудований за гроші українських платників податків та під державні гарантії. 
 
«Олімпійський» не належить якомусь конкретному клубу — це стадіон національної збірної, це стадіон усіх українських уболівальників. І тому будь-який український клуб — «Верес», «Олімпік» чи «Десна» — можуть, за певних умов, проводити свої домашні матчі на цій арені», — підкреслив Сергій Палкін.
 
Що ж, переживаючи непрості часи, українські гранди змушені розглядати будь-які варіанти фінансової економії.
 
От тільки, здається, статтю бюджету на штрафи за витівки власних ультрас і в «Динамо», й у «Шахтарі» можна було б скоротити.
 
Як не крути, але від піротехнічних забав футбольних фанів страждає не тільки гаманець клубів. У групі підвищеного ризику перебувають як футболісти, так і прості вболівальники. 
 
* * *
 
До слова, днями в Будинку футболу — штаб-квартирі ФФУ — відбулося жеребкування третього попереднього раунду Кубка країни, учасниками котрого стали й шість нижчих за рейтингом колективів прем’єр-ліги.
 
При цьому серед решти колективів — а це 14 клубів, які подолали перші два етапи: вісім колективів першої ліги, п’ять представників другого дивізіону (серед яких і нещодавно створена херсонська «Таврія»), а також повпред аматорського футболу Львівщини — «Демня». 
 

СУПЕРНИКИ

Пари третього попереднього раунду Кубка країни (матчі відбудуться 20 вересня). «Демня» — «Львів», «Дніпро-1» — «Гірник-Спорт», «Жемчужина» — «Сталь», «Авангард» — «Ворскла», «Таврія» — «Зірка», «Колос» — «Маріуполь», «Прикарпаття» — «Карпати», «Геліос» — «Десна», «Агробізнес» — «Верес», «Інгулець» — «Арсенал-Київ».