«Нафтогаз» збільшує позов до Стокгольмського арбітражу проти «Газпрому» на 5 млрд дол

09.08.2017
«Нафтогаз» збільшує позов до Стокгольмського арбітражу проти «Газпрому» на 5 млрд дол

Сусідня Польща показує приклад Україні, як треба правильно зіскакувати з російської «газової голки». (Фото з сайта polradio.pl.)

НАК «Нафтогаз України», окрилений першою перемогою у Стокгольмському арбітражі, вирішив збільшити розмір позивної вимоги до російського газового монополіста на 5 мільярдів доларів. Позов стосується нашого транзитного контракту. 
 
«За транзитним контрактом ми чекаємо рішення по наших позовах. У «Газпрома» там теж є позов, але на дуже невелику суму (близько 7 млн. доларів). Наші позовні вимоги — більше 13 млрд. доларів, це ті, які вже виставили, а ми ще виставимо на понад 5 мільярдів доларів», — сказав комерційний директор компанії Юрій Вітренко.
 
Посадовець також висловив думку, що у випадку, якщо у майбутньому «Газпром» повністю відмовиться від транспортування газу через Україну, то ГТС можна використати для експорту газу вже українського видобутку.
 
А завдяки застосуванню сучасних технологій Україна цілком може покрити власні потреби і вийти на експорт газу.
 
Якщо НАК зможе відстояти цю свою позицію у суді, для «Газпрому» це стане доволі суттєвим ударом. Адже компанія, яку ще кілька років тому вважали нетонучим монстром світової газовидобувної галузі, сьогодні переживає непрості часи.
 
Так чистий прибуток гіганта за російськими стандартами бухобліку за перше півріччя 2017 року скотився майже до нуля — 17,4 мільярда рублів — з 194,417 мільярда рублів за січень-червень 2016 року.
 
Навіть більше — у другому кварталі 2017 року в «Газпрому» був збиток (!) у 90 млрд. рублів, тоді як за квітень-червень 2016 року головна компанія отримала символічний прибуток — 7,2 млрд. рублів.
 
Відзначається, що фінансові показники компанії могло зіпсувати зростання курсу євро по відношенню до російського рубля, а також проведена компанією переоцінка основних активів, яка призвела до зростання амортизації, а значить — і собівартості. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Варшаву можете викреслювати...
 
Через п’ять років Польща, як заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, буде значно менше залежати від поставок газу з РФ або й зовсім стане незалежною від російського блакитного палива.
 
«Зараз ми залежні від російського газу, але ми вже прийняли рішення про диверсифікацію поставок: ми побудували LNG-термінал і вже імпортуємо газ з інших регіонів — наприклад, з Катару або в перспективі зі США (якщо ціна нас влаштує)», — відзначив глава польського МЗС.
 
За його словами, у червні Польща вже прийняла один танкер зі США і зараз очікує пропозицій американців за ціною.
 
Також Польща підписала угоду з Данією і Норвегією про будівництво Baltic Pipe — газопроводу,  який повинен з’єднати газотранспортні системи Данії і Польщі.
 
Тож через п’ять років поляки, як сподівається головний дипломат цієї дер­жави, третину своїх потреб покриватиме власним виробництвом, іншу третину — розраховує отримувати через LNG-термінал і решту — по газопроводу з Норвегії.