Смугастий рейс: кияни вже ласують кавунами, які вперше за 14 років доправили Дніпром баржею

09.08.2017
Смугастий рейс: кияни вже ласують кавунами, які вперше за 14 років доправили Дніпром баржею

З лану — до столу. (Фото з сайта kherson.ua.city.)

Уперше за 14 років баржу з 250 тоннами кавунів із Голої Пристані доправили по Дніпру до столиці України.
 
Фахівці обіцяли, що водна переправа смугастих ягід здешевить вартість баштанної продукції в супермаркетах Києва — так воно і сталося.
 
Ціна херсонської смакоти в магазинах столиці становить 1,9 гривні за кілограм (при 3,5 — 4 грн./кг до цього).
 
Дині та кавуни доставляють до місця транспортування фермери з шести господарств Херсонщини.
 
Кожна партія проходить ретельну перевірку на безпеку та відсутність нітратів. Нові перевізники подбали про те, щоб кавуни з комфортом їхали до Києва у спеціальних охолоджувальних контейнерах, які зберігають ніжний вантаж від псування та шкідників.
 
— До початку 90-х років баштанну продукцію перевозили Дніпром до Києва на баржах насипом, — розповідає фермер Олександр Синенко. — Сучасні умови транспортування мають більше зручностей та нижчі кошториси послуг. Мало того, що водний транспорт знімає завантаженість українських доріг, це ще й здешевлює собівартість смачної продукції для мешканців столиці.
 
Олександр Синенко зазначив, що якщо транспортувати кавуни сухопутно фурою, то день перевезення коштує одну гривню за кілограм.
 
А от водний маршрут по Дніпру баржею знизив цю вартість до 60-65 копійок.
 
У підсумку, покупець отримує якісну та недорогу продукцію в магазині просто біля свого будинку.
 
Водна дорога з півдня України до столиці займає чотири дні, тобто вже на п’ятий день круглі «смугастики» з’являються на прилавках супермаркетів Києва.
 
В самий розпал сезону можна поласувати хрумким кавуном, який прибув із Херсонщини свіжим та неушкодженим.
 
При цьому мешканцям столиці безпека покупки гарантується ретельною перевіркою.
 
— Показник вмісту нітратів у відібраній продукції склав 44 мг на кілограм, при нормі до 60 міліграмів на кілограм, — розповів директор Херсонської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини Валерій Чабанов. — Можна сказати, що шкідливих речовин у херсонських кавунах та динях навіть менше, аніж це встановлено нормативами.
 
Кожна баржа обладнана спеціальними контейнерами, виготовленими українськими майстрами за євростандартами.
 
Капітан першої баржі з баштанною продукцією розповів, що кожне судно додатково оснастили спеціальними люками та вентиляцією, що гарантує збереження ніжного вантажу.
 
— Удень трюми з кавунами ми накриваємо спеціальними тентами від сонячних променів, а ввечері — «вмикається» природне охолодження, — розповів капітан Василь Придатко. — Ми також зацікавлені в тому, щоб рейси були регулярними та безпечними.
 
Висока швидкість збирання і транспортування кавунів та динь із поля до потенційного покупця відразу на 30 відсотків скоротить втрати баштанної продукції.
 
Важливо відзначити ще й факт, що за баштанною продукцією можуть послідувати прямі відправки з полів Херсонщини до Києва по Дніпру й іншої вітамінної продукції.
 
Відтепер знамениті помідори, огірки, кабачки та баклажани з півдня України зможуть потрапляти до супермаркетів  столиці за мінімальними розцінками.