Мігранти із «золотими куполами»: МВС посилює боротьбу з російським криміналітетом в Україні

11.08.2017
Мігранти із «золотими куполами»: МВС посилює боротьбу з російським криміналітетом в Україні

Сергій Яровий пропонує поглибити співпрацю Нацполіції з міграційною службою. (Фото МВС.)

МВС, Національна поліція і Державна міграційна служба підбили перші проміжні підсумки оперативно-профілактичної операції «Мігрант», розпочатої місяць тому.

З одного боку, операція засвідчила, що за завданням російських спецслужб до України масово лізуть не лише кримінальні авторитети, а й так звані «злодії в законі» із зображенням «золотих куполів» на грудях: лише в цьому році Росія заслала задля дестабілізації України 29 «законників».

З іншого — малоефективною виявилася співпраця МВС і Дер­жавної міграційної служби, адже останнім часом закон забороняє розкривати особисті дані затриманого мігранта, коли їх про це просить поліція. 

Права людини чи права злочинця?

Під час нещодавньої селекторної наради перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий наголосив на тому, що в рамках операції «Мігрант», яка триватиме щонайменше до кінця літа, МВС має посилити боротьбу з нелегальними мігрантами й іноземним криміналітетом. 
 
Показово, що тільки за перший тиждень відпрацювання операції «Мігрант» було викрито у вчинені кримінальних правопорушень майже сотню іноземців, але підозрюваними стали лише 17 iз них. 
 
Відтак генерал-полковник Яровий наголосив, що під час першого тижня проведення цієї операції поліція зіткнулася з певними проблемами.
 
При затриманні іноземця, який порушив українське законодавство, правоохоронці не можуть встановити його особу через відсутність документів, а Державна міграційна служба не надає персональні дані, оскільки це порушує права людини. Тому перший заступник міністра пропонує ДМС виробити механізм взаємодії з поліцією.
 
«Іноземців затримують переважно у двох випадках: крадіжки всіх форм власності і розбійні напади. Ми затримуємо їх групами, а підозри оголошуємо лише одному. Тому, спільно з ДМС, ми маємо випрацювати механізм, який би притягував до відповідальності всіх учасників бандформувань, перевіряти їхню причетність до злочину і, у випадку, якщо особа не проходить підозрюваним у справі, але причетна до бандформувань, негайно видворяти її за межі України», — підкреслив у свою чергу голова Нацполіції Сергій Князєв.
 
Тоді як керівник ДМС Максим Соколюк під час наради наголосив, що працівники міграційної служби не мають права розповсюджувати особисті дані іноземця без відкриття кримінального провадження. Але міграційна служба повністю підтримує ініціативу міністерства — спільно працювати по незаконних мігрантах, дотримуючись прав людини.

Кримінальний мігрант 

Голова Нацполіції нагадав випадок, коли в міжнародному аеропорту «Бориспіль» затримали одного з кримінальних авторитетів, який дав свідчення, що Кремль цілеспрямовано направляє злочинні елементи в Україну.
 
«Останнє затримання в міжнародному аеропорту «Бориспіль» iще раз підтвердило, що Росія засилає «злодіїв у законі». Після допиту затриманого в «Борисполі», а згодом видвореного з країни злодія у законі на прізвисько «Пецо» ми отримали чітку відповідь: їм дано команду дестабілізувати криміногенну ситуацію в нашій державі», — сказав Сергій Князєв.
 
До речі, в ході операції «Мігрант» щодо 24 осіб застосовано запобіжні заходи, з яких тримання під вартою — 8, домашній арешт — 4. Також доведено причетність іноземців до двох умисних убивств, одного тяжкого тілесного ушкодження, розбою та двох грабежів. За всіма цими злочинами особам повідомлено про підозру. 
 

ДО РЕЧІ

СБУ радить українцям не перевозити за кордон речі незнайомців, адже останнім часом зросла кількість українців, яких обманом залучають до перевезення наркотиків.
 
«Служба безпеки рекомендує громадянам під час поїздки за кордон уникати спілкування з підозрілими особами та не погоджуватися перевозити будь-які речі або предмети, що вам не належать», — йдеться у повідомленні прес-центру СБУ.
 
За даними спецслужби, в поточному році на території ОАЕ затримано п’ять українців за звинуваченнями у скоєнні злочинів, пов’язаних iз транспортуванням i розповсюдженням наркотичних речовин. 
 
«Усі вони під час перебування в Туреччині отримували від невідомих гроші за перевезення в ОАЕ медпрепаратів. Четверо з них очікують на рішення суду, одного — засуджено», — наголосили в СБУ.