Журналістка ATR назвала арешт 76-річного пенсіонера у Криму діагнозом окупаційній владі

11.08.2017
У Міжнародний день корінних народів в окупованому Росією Криму затримано та кинуто за ґрати літнього кримськотатарського активіста Сервера Караметова за участь в одиночному пікеті!
 
Пенсіонер постраждав лише за те, що посмів відверто висловлювати свою точку зору на ті події, які зараз відбуваються на анексованому півострові.
 
Він вийшов під будівлю Верховного суду міста Сімферополь з єдиною метою: підтримати політичного в’язня Ахтема Чийгоза, якому загрожує 8 років в’язниці. Однак дуже швидко 76-річний старий став об’єктом пильної уваги з боку сімферопольської поліції.
 
Неможливість літньої людини з хворобою Паркінсона самостійно пересуватися російські спецслужби розцінили як опір владі, а його плакат iз написом: «Наші діти не терористи!» був визнаний політичною агітацією. 
 
Активіста в грубій формі запхали до поліцейської машини, відправили до міського відділку поліції та порушили проти нього відразу два адміністративнi протоколи: «Опір співробітникам поліції», а також «Порушення громадського порядку».
 
— Сервер Караметов захищає не своїх кровних, а дітей своїх товаришів, — розповів глава Центральної ви­борчої комісії курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв. — Суд Сімферополя присудив для беззахисного старого штраф у десять тисяч рублів (чотири з половиною тисячі гривень), хоча грамотно обґрунтувати такий суворий вирок для бідного пенсіонера не зумів. Виходить, що Сервер Караметов був абсолютно правий: в окупованому Криму людей переслідують тільки за те, що вони говорять правду!
 
Сам 76-річний арештант настільки розхвилювався, що ледь не втратив свідомість просто в залі суду, куди довелося викликати карету «швидкої допомоги», щоб привести пенсіонера до тями. 
Цей дикий випадок миттєво став ТОП-новиною у всіх соціальних мережах, люди щиро співчувають чоловіку, який постраждав за свою чесну громадянську позицію.
 
— Це просто жахливо, що 76-річний Сервер Караметов засуджений до 10 діб ареш­ту за «опір співробітникам поліції». Жесть! Дай Аллах сил, здоров’я та терпіння цьо­му сміливому та відважному чоловікові», — прокоментував кричущий випадок, що стався в окупованому Криму місцевий журналіст Заїр Акадиров.
 
Солідарна з колегою і тележурналіст канала ATR Гульнара Бекірова, яка висловила впевненість у тому, що жорстокий вирок «суду» ще більше підкреслює той факт, що Сервер Караметов говорить правду. У страху за свої посади місцеві чиновники явно перестаралися, розв’язавши війну з беззахисними людьми похилого віку та дітьми.
 
— Цей вирок для пенсіонера Сервера Караметова став справжнім діагнозом для представників окупаційної влади півострова Крим,— каже ведуча телеканала ATR Гульнара Бекірова. — Як міг 76-річний пенсіонер iз хворобою Паркінсона «чинити опір» здоровенним мужикам у формі поліції, відомо одній кримській безбожній Феміді. Але вона — сліпа у своїй нелюдяності. Стид та ганьба «суддям», що забули, що таке честь, гідність i Закон. Кажуть, ступінь цивілізованості держави визначається її ставленням до дітей та людей похилого віку. Сьогодні ми з усією очевидністю стали свідками «цивілізованості» держави, у складі якої випадково виявився Крим.
 
Відомо, що Сервер Караметов потрапляє до поля зору «силовиків» окупованого Криму вже вдруге. Уперше він дозволив собі говорити правду в День пам’яті жертв геноциду кримських татар 18 травня 2017 року.
 
Поліцейські затримали пенсіонера, коли старий прийшов на площу в Сімферополі з кримськотатарським прапором та портретами своїх батьків, які стали жертвами депортації 1944 року.
 
За три години його відпустили після складання адміністративного протоколу.
 
Однак Караметов довів, що його громадянська позиція не підпорядковується антигуманним законам Російської Федерації.
 
Літній мешканець Криму визнає, що йому боляче дивитися, як заарештовують та кидають до в’язниць його земляків та однодумців, які висловлюють свою точку зору.